Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Lucrări ale grupului de artiști români contemporani NOIMA, expuse la Lisabona
cosmin fruntes 2020 forest

Lucrări ale grupului de artiști români contemporani NOIMA, expuse la Lisabona

Lucrări de pictură, desen și fotografie, dar și performance și video ale grupului de artiști români contemporani NOIMA vor fi expuse la Lisabona, sub numele „sobre VIVER (Asupra Viețuirii)”, începând cu 10 februarie.

Expoziția colectivă va fi găzduită de galeria Institutului Cultural Român de la Lisabona până pe 22 martie 2022.

„sobre VIVER”, al cărei curator este pictorul Andrei Rosetti, conține lucrări de pictură, desen, fotografie, obiect, performance, video ale grupului de artiști români contemporani NOIMA, fondat în 2003 și format din Ciprian Bodea, Dan Gherman, Cosmin Frunteş, Sorin Scurtulescu și Andrei Rosetti. Vernisajul va avea loc în prezența artistului Cosmin Frunteş.

O retrospectivă a pandemiei din perspectiva NOIMA

Izolarea artiștilor din toate domeniile artei în prima jumătate a anului 2020, perioada celor mai severe restricții din timpul pandemiei de Covid-19, a fost în unele cazuri și un prilej al unor noi, inevitabile introspecții, al găsirii unor noi modalități de exprimare. Artiștii vizuali, adesea dependenți de contactul direct (vizual sau chiar tactil) al receptorului cu opera, de vizita efectivă în galeria unde aceasta este expusă, unul din locurile predilecte unde se poate cu adevărat, nemijlocit, interacționa cu lucrarea de artă, au fost poate cei mai afectați de distanțarea socială impusă în cursul anului 2020 și ulterior.

ICR Lisabona propune un fel de revanșă-eșantion, o retrospectivă a pandemiei din perspectiva grupului NOIMA. Titul sugerează fractura pe care pandemia de Covid-19 o reprezintă în viața artiștilor, în viața societății în ansamblu.

Artiștii NOIMA s-au orientat spre limbajul land-art și al documentului video, trimis în expoziții la distanță.

Ce reprezintă grupul NOIMA

Grupul NOIMA a fost înființat în 2003. Fondatorii au studiat pictura în Timișoara, la finele anilor ’90, în ateliere coordonate de pictorul Constantin Flondor.

Primele dialoguri s-au născut în timpul studiilor, în Galleria28 din Timișoara și în Cafeneaua Literara Joy’s din Arad. Gruparea a devenit un context necesar spre a evita izolarea culturală, un cadru favorabil căutării unor direcții de conținut, un amplificator al unor voci altfel solitare.

NOIMA înseamnă întâi de toate un atelier colectiv de pictură deschis adesea altor medii de exprimare – video, fotografie, instalație și performance. Debutul grupului a fost legat de o revenire a picturii de plein air, iar multe dintre acțiunile sale din ultimii ani se sprijină pe experiența observării realității înconjurătoare, ceea ce, în contextul realității pandemice, a devenit un atuu neașteptat.

Începând din 2007, expozițiile NOIMA au însumat preocupări de atelier ale membrilor grupării sau ale unor colegi invitați din România ori activi în grupări și platforme internaționale de artă contemporană cu care grupul colaborează.

În 2011, cu sprijinul ICR, a fost publicat volumul „Adnotări – lecții de pictură”, proiect editorial realizat de Constantin Flondor și gruparea NOIMA. Din 2014, NOIMA realizează acțiuni colective, sesiuni de pictura și desen performativ în contexte și locuri diferite, în căutarea de convenții provizorii ale unei gramatici colective cu fațete multiple.

Foto: Lucrarea „Forest” de Cosmin Frunteș. Credit foto: Institutul Cultural Român