Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Lucrări Arte Povera, donate statului italian de un reputat dealer de artă
instalatie kosuth majerus sonderborg

Lucrări Arte Povera, donate statului italian de un reputat dealer de artă

Lia Rumma, dealer care conduce o galerie cu sedii la Milano și Napoli, a donat guvernului țării mai mult de 70 de opere create de proeminenți artiști din peninsulă.

Lucrările vor fi expuse într-un muzeu național din Napoli, scrie artnews.com.

Multe dintre lucrările din donație sunt produse de artiști afiliați Arte Povera – mișcare artistică apărută în Italia anilor 1960, aflată în conflict cu arta tradițională, în care ei foloseau materiale brute, precum sol, textile și bandă adezivă. Operele acestea nu erau incluse în piața de artă.

Printre cei 30 de artiști ale căror lucrări fac obiectul donației se numără Vincenzo Agnetti, Giovanni Anselmo, Enrico Castellani, Luciano Fabro și Michelangelo Pistoletto.

Operele vor fi expuse permanent la Palazzina dei Principi, clădire din campusul Muzeului Capodimonte, a cărui colecție cuprinde lucrări din secolul 13 până în prezent. În prezent, muzeul deține în jur de 160 de lucrări de artă contemporană.

Lia Rumma a început să adune lucrări de artă ale artiștilor de la începutul anilor 1960 împreună cu partenerul ei, curatorul Marcello Rumma. După moartea lui, în 1971, ea a deschis o galerie în napoli dedicată artei minimaliste și conceptuale, expunând artiști precum Joseph Kosuth și Enrico Castellani.

Foto: kosuth majerus sonderborg – instalație de Joseph Kosuth, Michel Majerus Estate, 2022
© Joseph Kosuth / VG Bild-Kunst, Bonn 2022; © Michel Majerus, 2022. Prin amabilitatea neugerriemschneider, Berlin și a Matthew Marks Gallery; © K.R.H. Sonderborg / Galerie Maulberger, München 2022. Prin amabilitatea Kunstmuseum Stuttgart și Sammlung Grässlin, St. Georgen. Credit foto: Marjorie Brunet Plaza