Lucrări de artă din Ucraina, transportate în secret la Madrid pentru o amplă expoziţie
Un convoi secret format din două camioane care conțineau 51 de opere de artă rare a plecat din Kiev, săptămâna trecută, cu câteva ore înainte ca rachete rusești să înceapă să fie lansate asupra capitalei și a altor orașe din Ucraina.
O misiune de a transporta lucrările spre vest până la Liov, peste granița cu Polonia și apoi 3.000 km prin Europa, până la Madrid, a fost periculoasă, în timp de război. O mare parte a țării a fost cufundată în întuneric, din cauză că infrastructura energetică a fost atacată. În timp ce camioanele treceau, oraşul Liov a fost atacat.
Pe măsură ce camioanele se apropiau de granița Ucrainei cu Polonia, o rachetă a căzut în satul polonez Przewodów din apropiere, amenințănd cu o escaladare majoră a războiului.
După cinci zile pe drum, lucrările au ajuns la destinație, la Museo Nacional Thyssen-Bornemisza din capitala Spaniei, unde săptămâna viitoare vor fi expuse într-o importantă expoziție de artă de avangardă ucraineană.
„In the Eye of the Storm: Modernism in Ukraine 1900-1930” este susținută de Museums for Ukraine, o inițiativă susținută de muzeele și galeriile europene pentru a proteja obiectele și colecțiile culturale ucrainene.
70 de lucrări – picturi în ulei, schițe, colaje
Expoziția pretinde a fi cea mai cuprinzătoare cercetare a artei moderne ucrainene de până acum, cu lucrări nevăzute anterior, împrumutate de la Muzeul Național de Artă al Ucrainei și colecții private, printre altele.
Cele 70 de lucrări expuse includ picturi în ulei, schițe, colaje și proiecte de teatru și prezintă lucrări ale moderniștilor ucraineni Oleksander Bohomazov, Vasîl Iermîlov, Viktor Palmov și Anatol Petrytsky. De asemenea, prezintă lucrări ale artiștilor care s-au născut și și-au început cariera în Ucraina, dar au devenit celebri în străinătate, printre care Alexandra Exter, Wladimir Baranoff-Rossine și Sonia Delaunay.
Modernismul ucrainean s-a dezvoltat pe fundalul Primului Război Mondial, al prăbușirii imperiilor, al Revoluției ruse din 1917 și al Războiului de Independență ucrainean care a urmat și al eventualei creări a Republicii Socialiste Sovietice Ucrainene.
În timpul represiunii staliniste a intelectualității ucrainene, artiști, scriitori și regizori de teatru au fost încarcerați în gulaguri și executați.
Colecționara de artă Francesca Thyssen-Bornemisza, care a fondat Museums for Ukraine în martie, a declarat că acele camioane care au transportat operele de artă au fost „încărcate în secret pentru a proteja cel mai mare și mai important export al patrimoniului cultural al Ucrainei care a plecat din țară de când a început războiul”.
Expoziția se va deschide cu un mesaj video din partea președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski. Un simpozion al personalităților culturale europene va pune în discuție rolul solidarității culturale în vremuri de criză.
Expoziția se va desfășura la Madrid până în aprilie, apoi se va muta la Köln și, eventual, în alte orașe europene.
Credit foto: Museo Nacional Thyssen-Bornemisza