Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Lucrări din perioade diferite de creație a lui Tonitza, în expoziție la Brukenthal/ galerie foto
expozitia tonitza2, brukenthal, curatorial

Lucrări din perioade diferite de creație a lui Tonitza, în expoziție la Brukenthal/ galerie foto

Lucrări din diferite perioade de creație a lui Nicolae Tonitza, păstrate în patrimoniul Muzeului Național Brukenthal, fac parte dintr-o expoziție care se vede în parcursul obișnuit de vizitare.

Colecția Muzeului conține unele dintre lucrările expuse încă din timpul vieții artistului în cadrul expoziției Grupului celor patru ce a avut loc la București în anul 1926. De asemenea, în colecția de desene a Muzeului se află portrete realizate la Balcic în iarna anului 1936.

expozitia tonitza5, brukenthal, curatorial

Expoziția „Tonitza”, Muzeul Național Brukenthal, curatorial

„Cap de fetiță” (1927-1928), ulei pe carton, înfățișează un copil în pragul adolescenței. Aici, pictorul domină tendințele decorativiste în favoarea interiorizării trăsăturilor specific ale personajului.

expozitia tonitza3, brukenthal, curatorial

Expoziția „Tonitza”, Muzeul Național Brukenthal, curatorial

Pe lângă tablourile „Peisaj din Mangalia”, „Flori roșii”, „Femeie cu doi copii”, un delicat portret al Elizei Manoliu, cumnata artistului, a fost realizat în perioada timpurie a creației sale (cca. 1912).

expozitia tonitza7, brukenthal, curatorial

Expoziția „Tonitza”, Muzeul Național Brukenthal, curatorial

Expoziția este completată de un „Autoportret”, ulei pe pânză, lucrare realizată în 1910, atunci când artistul se afla la Paris.

Cea mai scumpă lucrare Tonitza vândută în licitație anul trecut la Artmark, „Maternitate”, este expusă în cadrul Galeriei de Artă Națională din Piața Mare, nr. 5, timp de un an.

Opera a fost lotul cel mai valoros din licitația de toamnă „Top 100 mari maeștri ai artei românești” organizată de Artmark la 22 octombrie 2024. Uleiul pe carton – estimat la 90.000 – 160.000 de euro – a fost adjudecat contra sumei de 200.000 de euro. Este cea mai scumpă pictură de Tonitza vândută în licitație.

Considerat „adevărat fenomen” al picturii românești din prima jumătate a secolului XX, personalitate complexă, pictor și grafician de o sensibilitate specială, un „temperament artistic excepțional”, implicat la nivel social prin arta sa și prin activitatea pedagogică, Nicolae Tonitza (1883-1940) ocupă un loc special în istoria artei din România, fiind apreciat de specialiști și colecționari, pentru talent și valoarea operei, pentru modernitatea și originalitatea sa, și de public pentru emoția pe care lucrările sale o declanșează în spectator.

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.