Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Lucrări meditative ale lui Vlad Nancă, la Institutul de Artă Contemporană din Sofia
a map of the world as seen by him

Lucrări meditative ale lui Vlad Nancă, la Institutul de Artă Contemporană din Sofia

Expoziția „A Map of the World as Seen by Him”, experiment de gândire al artistului Vlad Nancă, este deschisă până pe 31 mai la Institutul de Artă Contemporană de la Sofia.

Vernisajul este programat pentru 26 aprilie, iar expoziția e organizată cu sprijinul Institutului Cultural Român și curatoriată de Stefka Tsaneva.

Viitor fantastic condus de femei

„A Map of the World as Seen by Him” este o meditaţie despre cine va deţine viitorul. Vlad Nancă a început acest experiment de gândire în 2015, după descoperirea Kepler-452b, o exoplanetă care mai este cunoscută și sub denumirea Pământul 2.0, întrucât condiţiile sale de mediu par să fie potrivite pentru viață. Artistul s-a întrebat ce s-ar întâmpla dacă oamenii ar coloniza într-o zi această planetă. Ne-am continua existenţa făcând aceleaşi greşeli sau am începe o viaţă nouă? Reflectând la un nou început, artistul şi-a imaginat un viitor fantastic, de data aceasta condus de femei.

Vlad Nancă s-a inspirat în realizarea expoziţiei sale din arhitectura modernistă, din peisajul urban din Sofia în perioada socialistă, din astronautica sovietică şi din obsesia pentru progresul ştiinţific care şi-a lăsat amprenta sub forma unor picturi murale şi mozaicuri pe teritoriul Europei de Est. El crede că femeile, fie în mod metaforic sau prin intermediul unor personalităţi istorice propriu-zise, ar putea deveni imagini ale unui viitor posibil.

În perioada de pregătire a expoziţiei, Nancă a redescoperit două artiste care au rămas la periferia istorie artei şi arhitecturii în Bulgaria şi România. Una este sculptoriţa bulgară Velichka Believa, iar cealaltă este arhitecta Henrieta Delavrancea-Gibory, o figură marcantă a modernismului românesc şi proiectanta multor clădiri din Balcic.

Expoziția are loc în cadrul programului Superstition 2: Entanglement, 2022, prin care IAC-Sofia și-a propus să dezvolte pe parcursul acestui an șase proiecte-expoziționale, fiecare pe durata a patru săptămâni.

Cine este Vlad Nancă

Vlad Nancă (născut în 1979) este absolvent al Universității Naționale de Arte din București, specializarea Fotografie şi Imagine. Interesele sale artistice vizează spațiul (de la arhitectură și spațiul public, până la spațiul cosmic), materializându-se în sculpturi, obiecte și instalații.

În ultimii ani, lucrările lui au fost prezentate în expoziții personale la București, Stuttgart, Viena, Sibiu, Bergamo, Trento şi Berlin, precum și în proiecte expoziționale colective. Vlad Nancă este unul dintre cei 24 de artiști ce au decis să doneze câte o lucrare pentru proiectul caritabil de licitație „Frumusețea salvează lumea”, lansat de Societatea Națională de Cruce Roșie, în timpul pandemiei de Covid-19.

Credit foto: Institutul Cultural Român