Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Lucrările „Seagram Murals” ale lui Mark Rothko, expuse la Tate St Ives în luna mai
mark rothko tate st ives

Lucrările „Seagram Murals” ale lui Mark Rothko, expuse la Tate St Ives în luna mai

Tate St Ives a anunțat că va expune cinci dintre lucrările „Seagram Murals” ale lui Mark Rothko în 25 mai, marcând astfel prima dată când pânzele de dimensiuni murale vor fi expuse la muzeu.

Seria de picturi, menite să se întindă pe o suprafață de 500 până la 600 de metri pătrați, a fost inițial comandată pentru 35.000 de dolari în 1958 de către restaurantul Four Seasons din New York, situat la parterul clădirii Seagram. Cu toate acestea, după ce a devenit dezamăgit de lumea comercială a artei în timpul călătoriilor sale în Europa, Rothko s-a întors în Statele Unite și a retras picturile murale. În schimb, a ales să doneze nouă dintre ele colecției Tate în 1969.

„Seagram Murals” reflectă evoluția lui Rothko către palete de culori mai întunecate și mai emoționante, unele dintre primele experimente ale artistului departe de culorile sale luminoase caracteristice.

Expoziția de la Tate va comemora, de asemenea, legătura artistului cu St Ives, un oraș pe care l-a vizitat în 1959, în timpul călătoriilor sale în Europa. În această perioadă, Rothko a făcut o pauză în pictarea acestor picturi murale. Rothko va realiza în cele din urmă 30 de picturi din seria „Seagram Murals”.

Expoziția va avea loc concomitent cu cea de vară de la Tate St Ives, „Maresias” de Betriz Milhazes.

Foto credit: Tate St Ives