Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Lumea ca teatru”, cea mai mare operă de Ştefan Câlţia, vândută la Bucureşti
lumea ca teatru Ștefan câlția

„Lumea ca teatru”, cea mai mare operă de Ştefan Câlţia, vândută la Bucureşti

„Lumea ca teatru”, operă semnată de maestrul Ștefan Câlția și, probabil, lucrarea artistului cu cele mai mari dimensiuni dintre cele apărute până la această dată în piața publică de artă, este scoasă la vânzare, pe 17 mai, cu o estimare stabilită între 35.000-55.000 de euro.

Artistul s-a inspirat pentru personajele din această lucrare din basmele populare românești și din eposul satului transilvănean. Licitaţia acestei pânze începe de la 30.000 de euro, anunţă Artmark. Tot Ștefan Câlția semnează alte 6 lucrări prezente în licitaţi: „Fata cu papagal”, cu un preț de pornire de 20.000 de euro, precum și „Clovn cu papagal” cu un preț de pornire de doar 3.000 de euro.

Ghenie, Cădere, alături de Baba, Piliuţă şi Horia Damian

Adrian Ghenie, Andrei Cădere sunt în licitația dedicată artei contemporane alături de artiștii consacrați Corneliu Baba, Constantin Piliuță, Horia Damian, dar și de artiștii emergenți, creatori ai artei digitale în format NFT.

expoziția de artă contemporană, la palatul cesianu racoviță

Expoziția de artă contemporană, la Palatul Cesianu Racoviță

Lucrările artistului Horia Damian au fost expuse în marile muzee ale lumii, de la Muzeul Guggenheim din New York la Muzeul de Artă Modernă din Rio de Janeiro, de la Bienala de la Veneția la Centrul Pompidou din Paris. Astăzi, lucrarea de mari dimensiuni „Le sarcophage bleu” este scoasă la licitație pentru un preț de pornire de 30.000 de euro – și este lucrarea cu cele mai mari dimensiuni de Damian apărută la vânzare în spațiu public, cel puțin în România.

Adrian Ghenie este prezent cu portretul „Stephane Mallarme”, realizat în tehnica serigrafiei unui colaj și care face parte din ciclul „Nevermore”.

Lucrarea, semnată și numerotată dreapta jos, are un preț de pornire de 1.000 de euro. O lucrare din seria „Nevermore”, realizată în aceeași tehnică, scoasă la licitație de Casa Artmark a fost adjudecată în noiembrie 2021 la 17.000 de euro.

Andrei Cădere, artistul nomad al anilor ‘70 ai secolului trecut, cunoscut drept unul dintre cei mai importanți artiști conceptualiști ai perioadei postbelice, este prezent cu opera „Peisaj cu zebră teleghidată”, care are un preț de pornire de 8.000 de euro.

La categoria loturi de artă digitală, realizate de artiști contemporani români ori străini, în format NFT, pentru licitația din 17 mai, artistul Latifundiar a creat „Dimineaţă pe Lacul Morii”, care are prețul de pornire de 600 de euro, iar Obie Platon semnează „I against I”, ce pornește în licitație tot de la 600 de euro.

Cele 183 de opere de artă contemporană pot fi admirate online pe artmark.ro sau la Palatul Cesianu-Racoviţa, în regim gratuit, de luni până duminică, în intervalul orar 10.00-20.00.

Credit foto: Artmark