Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Lumea satului și natura în picturi și sculpturi reprezentative pentru parcursul artistului Ion Vlasiu / galerie foto
ion vlasiu. omul printre arbori, curatorial.ro

Lumea satului și natura în picturi și sculpturi reprezentative pentru parcursul artistului Ion Vlasiu / galerie foto

Expoziția „Ion Vlasiu. Omul printre arbori”, deschisă la parterul Galeriei Naționale a Muzeului Național de Artă al României, prezintă opera de căpătâi a unuia dintre sculptorii influenți în arta secolului XX.

Curatori sunt Dorel David Morar și Cora Fodor.

Ion Vlasiu (1908 – 1997) a fost preocupat de condiția și limitele sculpturii, iar limbajul lui artistic original s-a afirmat printr-un modernism puternic ancorat în tradiția cioplitorilor anonimi. Format la Școala de Arte Frumoase de la Cluj, s-a impus, în cadrul generației care debuta în jur de 1930, prin modernismul sculpturii sale în lemn și piatră. El a înțeles cioplitul nu doar ca tehnică, ci o cale de acces spre „vocile” primordiale ale materiei, cărora, astfel, le-a dat glas, eliberându-le, spun curatorii. Artistul a alternat cioplitul cu modelajul, sculptura cu pictura, tendinţa spre abstracție cu figurativul, dar s-a regăsit funciar în vigoarea artei țărănești, anonimă, care a devenit o referință a demersului său artistic.

Creația lui este centrată pe lumea satului și natură, transpuse în picturi și sculpturi reprezentative pentru parcursul său artistic. Expoziția este împărțită în mai multe nuclee – „găsitele” lui Vlasiu, „portrete și autoportrete” și „Stihiile războiului”. Accentul este pus pe perioada anilor ’60 – ’70.

Sculpturi în lemn, piatră și alabastru, desene în tuș și cariocă, picturi în ulei, o poveste în imagini a recuperării monumentalei lucrări „Stihiile războiului”, care a fost prezentată în 1976 la Bienala de Artă de la Veneția, și reconstrucția tălpii acesteia sunt cuprinse în expoziție. Toate acestea sunt completate de proiecția unui film documentar, intitulat „Ion Vlasiu, un drum spre oameni” (1988), de Nicolae Cabel.

O parte din „Stihiile războiului”, operă realizată în perioada 1968 – 1976, aparține Muzeului Național Brukenthal, iar cealaltă, colecției familiei Vlasiu.

Expoziția prezintă lucrări din patrimoniul Muzeului Național de Artă al României, Muzeului Județean Mureș, Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Muzeului Național Brukenthal, din colecția familiei Vlasiu și din colecții particulare.

„Ion Vlasiu. Omul printre arbori” este deschisă la MNAR până în 28 iulie.

ileana, piatră ion vlasiu. omul printre arbori, curatorial.ro

„Ileana” (1970 – 1980), piatră, curatorial.ro

găsitele lui vlasiu, ion vlasiu. omul printre arbori, curatorial.ro

Din seria „găsitele” lui Vlasiu, curatorial.ro

portrete ion vlasiu. omul printre arbori, curatorial.ro

Lucrări de pictură din seria de portrete, curatorial.ro

portrete, ion vlasiu. omul printre arbori, curatorial.ro

Sculpturi și picturi din seria de portrete, curatorial.ro

povestea în imagini a recuperării lucrării stihiile războiului, ion vlasiu. omul printre arbori, curatorial.ro

Povestea în imagini a recuperării lucrării „Stihiile războiului”, curatorial.ro

reconstrucția tălpii, ion vlasiu. omul printre arbori, curatorial.ro

Reconstrucția tălpii, curatorial.ro

stihiile războiului, ion vlasiu. omul printre arbori, curatorial.ro

„Stihiile războiului”, curatorial.ro