Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Sculptorul Ion Vlasiu, în focus la MNAR
expozitia ion vlasiu omul printre arbori

Sculptorul Ion Vlasiu, în focus la MNAR

O expoziție cu lucrări ale artistului Ion Vlasiu va fi găzduită de Muzeul Național de Artă al României, în contextul prezentării operei și biografiei unor sculptori care „au marcat în mod înnoitor parcursul artelor românești în secolul XX”.

Muzeul Național de Artă al României și Muzeul Județean Mureș au anunțat că vernisajul expoziției „Ion Vlasiu. Omul printre arbori” e programat în 28 aprilie, la ora 18:00, la parterul Galeriei Naționale.

Expoziția este curatoriată de Dorel David Morar și Cora Fodor.

Ion Vlasiu (1908 – 1997) a fost preocupat de condiția și limitele sculpturii, iar limbajul lui artistic viguros și original s-a afirmat printr-un modernism puternic ancorat în tradiția cioplitorilor anonimi. Format la Școala de Arte Frumoase de la Cluj, s-a impus, în cadrul generației care debuta în jur de 1930, prin modernismul sculpturii sale în lemn sau piatră. El a înțeles cioplitul nu doar ca tehnică, ci o cale de acces spre „vocile” primordiale ale materiei, cărora, astfel, le-a dat glas, eliberându-le.

Artistul a alternat cioplitul cu modelajul, sculptura cu pictura, tendinţa spre abstracție cu figurativul, dar s-a regăsit funciar în vigoarea artei țărănești, anonimă, care a devenit o referință a demersului său artistic.

Opere reprezentative și accent pe anii ’60 – ’70

Expoziția prezintă opere reprezentative pentru amplul parcurs creator al artistului, cu accent pe perioada anilor ’60 – ’70, marcată și de participarea lui la Bienala de la Veneția.

Sunt prezentate lucrări din patrimoniul Muzeului Național de Artă al României, Muzeului Județean Mureș, Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Muzeului Național Brukenthal, din colecția familiei Vlasiu și din colecții particulare.

Parcursul expozițional este structurat de cei doi curatori în două secțiuni – restituirea imaginii atelierului artistului de la Bistra Mureșului; tema stihiilor, adesea abordată de artist în sculptură, pictură și grafică.

Realizată între anii 1968 și 1976, și expusă la Bienala de la Veneția din 1976, „Stihiile războiului” este o lucrare emblematică, sintetizând viziunea despre sculptură a artistului Ion Vlasiu. Aflată în colecția familiei, lucrarea a beneficiat de un sofisticat proces de restaurare întreprins de sculptorul Dorel David Morar și a fost inclusă într-o expoziție dedicată artistului în anul 2023, la Târgu Mureș.

„Ion Vlasiu, sculptor, pictor și prozator născut 1908 în localitatea mureșeană Lechința de Mureș este un personaj complex din galeria artiștilor de seamă pe care i-a dat Școala de Arte Frumoase din Cluj și care au marcat puternic cursul artei românești. Creația lui este profund înrădăcinată în peisajul și cultura transilvăneană, însă se exprimă într-o manieră modernă ce îmbină tradiția cu inovația”, afirmă Koppány Bulcsú Ötvös, directorul Muzeului Județean Mureș.

Despre curatori

Cora Fodor este istoric și critic de artă, doctor, cercetător în cadrul Muzeului Județean Mureș, secția Artă, expert acreditat de Ministerul Culturii în artă românească modernă, curatoare și colaboratoare la organizarea expoziției permanente a muzeului, precum și a unor numeroase expoziții monografice și tematice. A publicat numeroase studii, articole și cronici de artă dedicate artei românești moderne și contemporane.

Dorel David Morar este sculptor, membru al U.A.P.R. filiala Târgu Mureș și muzeograf la Muzeul Județean Mureș, secția Artă. În muzeu se dedică în special secțiunii de educație muzeală (introducere, descoperire și înțelegere a limbajului vizual). A participat la organizarea mai multor expoziții permanente și temporare.

Expoziția va rămâne deschisă până în 28 iulie 2024, la parterul Galeriei Naționale a MNAR.