Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  „Made-up Histories Have Long Lives” – Nouă artiști, în expoziție la centrul MV sci-art
made up histories have long lives, expozitie, mv

„Made-up Histories Have Long Lives” – Nouă artiști, în expoziție la centrul MV sci-art

Artiștii Anna Bantiuc, Alexandra Coroi & Bogdan Dumitrescu, Ulrike Ettinger, Riso Kitta, Andreea Medar & Mălina Ionescu, Adina Mocanu, Cătălin Marius Hereșanu – Petrișor vor expune o serie de lucrări sub titlul „Made-up Histories Have Long Lives” la centrul MV sci-art din Timișoara.

Expoziția reprezintă evenimentul de deschidere a programului Remix ID 2023 și este o istorie a istoriilor. Vizitatorul este încurajat să o experimenteze ca pe un eseu vizual cu stații corespunzătoare, fiecare stație fiind un punct de vedere, o interstiție, o transmitere afectivă, o istorie inventată.

„Made-up histories have long lives” nu încurajează o poziție anarhistă sau revizionistă, prin care etnografia trebuie în mod obligatoriu epurată și reinventată. Dimpotrivă. Ea celebrează metodele de cercetare artistică și etnografică și arată o perspectivă asupra modului în care acestea pot fi folosite în situații în care frontiera dintre „real” și „imaginar” este neclară, în situații care sunt foarte rar considerate ca având potențial etnografic. Aceasta susține expansiunea orizontală în domeniul gândirii, al simțirii, al creației, al exprimării. Este, de facto, o întâlnire a mai multor câmpuri ale imaginației, influenței, creativității, memoriei(-riilor) și subiectivității materiale pentru a produce senzații, intensități și afecte pentru cei suficient de curioși să le exploreze.

Remix ID

Remix ID este un îndemn la solidaritate între etnii, între diversele grupuri sociale, între urban și rural, între oameni. Programul propune dialogul intercultural într-o manieră creativă, care face apel atât la simțuri, cât și la intelect, folosind arta ca mediu de răspândire a unui mesaj de toleranță, pace și bună înțelegere prin alcătuirea unui mozaic artistic de artă, cercetare etnografică, documentare, muzică și imagine, în care sensurile străvechi ale comunităților etnice din Banatul rural se întâlnesc cu lumea puternic tehnologizată din mediul urban.