Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Maestras” – O sută de lucrări ce scot în evidență artiste uitate
madrid,,spain, ,march,6th,,2021:,palace,of,villahermosa,,now

„Maestras” – O sută de lucrări ce scot în evidență artiste uitate

Expoziția „Maestras” de la Thyssen-Bornemisza din Madrid folosește aproximativ 100 de picturi, litografii și sculpturi pentru a arăta modul în care artistele de la sfârșitul secolului al XVI-lea până la începutul secolului al XX-lea au fost recunoscute în timpul vieții lor, pentru ca apoi să fie uitate.

Organizată în opt secțiuni cronologice care reflectă schimbările artistice și sociale, „Maestras” explorează și modul în care artistele, galeriștii și sponsorii au colaborat pentru a crea și a celebra arta, trăind și lucrând în același timp sub influența și privirea unor societăți sexiste și adesea misogine.

De la Gentileschi la Mallo

Lucrări din secolul al XVII-lea de Artemisia Gentileschi, Fede Galizia și Elisabetta Sirani fac loc unor naturi statice cu fructe și flori, înainte ca expoziția să treacă la portrete – inclusiv Lady Hamilton ca o bacantă de Élisabeth Louise Vigeé Le Brun – apoi la orientalism, reprezentări ale femeilor muncitoare, imagini ale maternității, ale sororității și, în cele din urmă, la imagini ale emancipării feminine.

Printre primele exponate ale expoziției se numără unul dintre studiile angoasante ale lui Gentileschi, „Susanna și bătrânii”, în timp ce piesele ulterioare includ „Mic dejun în pat” al lui Mary Cassatt și tablouri semnate de Maruja Mallo.

Guillermo Solana, directorul artistic al Thyssen-Bornemisza, a spus că „Maestras” este un alt exemplu al angajamentului continuu al muzeului față de feminism, educație și abordarea prejudecăților din trecut.

Expoziția poate fi vizitată la muzeul din Madrid până pe 4 februarie 2024.