Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Mai mult de 80 de creații Corneliu Baba, inclusiv o lucrare din copilărie, expuse la Pitești
2022 cb pitesti invitatie v01

Mai mult de 80 de creații Corneliu Baba, inclusiv o lucrare din copilărie, expuse la Pitești

Mai mult de 80 de creații Corneliu Baba, inclusiv o lucrare din copilăria artistului, vor fi expuse la Pitești începând cu 12 aprilie.

Fundația Culturală Ilfoveanu & Badea prezintă expoziția „Atelier Corneliu Baba” în perioada 12 aprilie – 25 mai 2022. Invitați sunt curatorul Maria Albani și istoricul de artă Vladimir Bulat.

Expoziția prezintă o selecție de peste 80 de lucrări ale maestrului Baba, printre care va fi expusă o lucrare realizată de el în anul 1910, pe câd avea vârsta de 4 ani.

Despre expoziție, istoricul de artă Vladimir Bulat:  „În esență, expoziția aceasta, camerală și profund chibzuită, este un omagiu adus mâinii pictorului Corneliu Baba, de fapt, membrelor sale, care ne-au lăsat drept moștenire – ajutate de mintea pătrunzătoare, scormonitoare și hâtră a artistului – o operă vastă, polivalentă, recunoscută ca proiecție a vremii sale, și pe care urmează să o redescoperim și după editarea celor patru volume ale amplului proiect «Confesiuni și Jurnale», editate de doamna Maria Albani”.

Fiecare volum jalonează câte o expoziție, începând din 2018, în incinta Muzeului Național de Artă din București, iar volumele 3 și 4 vor însoți expunerea operei târzii a artistului. Maria Albani a gândit o incursiune în intimitatea atelierului lui Corneliu Baba, punând accentul pe lucrări de mici dimensiuni, studii și eboșe.

Baba: Sunt portretist, deci trebuie să mă respect

În urmă cu patru decenii, Corneliu Baba (1906 – 1997) nota: „Mâna «autoportretului» (cea care stă în șold) este mâna cu care lucrez – stânga. Am găsit un mod de a rezolva mai puțin dificil. În general, lucrând cu degetele și netrebuind să schimb mereu pensulele, mă simt mult mai la îndemână. Degetele au devenit ca ale unui pianist pe claviatură. Un deget e plin cu culoare luminoasă sau caldă, altul cu închis, cel de-al treilea cu un ton de legătură. Pensula intervine mai rar, în cazul unor contururi sau al întăririi unui desen. Gimnastica asta mă amuză și mă pasionează. Mâna este goală până la cot și se sprijină de șold. Are o arhitectură uimitor de savantă, cu forme echilibrate, fără să aibă o simetrie obișnuită. Așa cum sunt toate în natură. Armonia iese tocmai din acest dialog al asimetriilor armonioase. M-am încăpățânat și de acum înainte așa va fi: să reprezint portrete expresive și dramatice ale indiferent cărui element din tablou. Portretul mâinii, portretul draperiilor, portretul unor obiecte pe o masă, portretul unui teren (da, al unui teren, al unui cer, al unei… flori), sunt portretist, deci trebuie să mă respect. Portretele trebuie să reprezinte unicate (caractere unice), o dramă a formelor, a luminii ce cade pe ele, un mister al dialogului umbră-lumină. Dar pentru cine scriu acestea? Ce «nerafinați» le vor ceti leneși și vor râde de asemenea preocupări. Ca niciodată trăiesc această pasiune pe care o înțeleg din ce în ce mai mult că este a mea, numai a mea, și nu trebuie să fac niciun fel de compromis. Îmi fac paleta cu o voluptate ce parcă n-am mai avut-o niciodată atât de intensă, privesc în jur, descifrez, mă zbat să depășesc, să ies dintr-un calapod în care pictura te condamnă, ca orice îndeletnicire artistică, să-i fii rob”.

Vernisajul expoziției „Atelier Corneliu Baba” va avea loc pe 12 aprilie, începând cu ora 18:00. Fundația din str. Armand Călinescu Nr. 2 poate fi vizitată de luni până vineri, între 10:00 și 19:00, și sâmbăta, între 10:00 și 17:00.