Maramureșul și un star german al Modernismului, în focus la Art Safari
Artistul maramureșean Traian Bilțiu-Dăncuș, cu o creație de anvergură națională, însă marginalizat și uitat în timp, este în focus la Art Safari Stars Edition începând cu 27 octombrie, dată la care va fi deschisă și expoziția „Paula Modersohn-Becker”, una dintre cele mai reprezentative figuri ale Modernismului.
Traian Bilțiu-Dăncuș și culorile Maramureșului
Traian Bilțiu-Dăncuș (1899 – 1975) este primul pictor român important al Maramureșului, cu studii la Școala de Arte Frumoase din București. Operele lui înfățișează mai ales satul și țăranii maramureșeni, surprinși în cele mai diverse ipostaze, pe fundalul peisajului spectaculos, cu ocupațiile lor cotidiene.
Expoziția reunește 120 de picturi, schițe și fotografii. Multe dintre lucrări – lotul major – au fost dăruite de familia artistului Muzeului Maramureșean din Sighetu Marmației, care, după mai bine de o jumătate de veac, le prezintă acum la București. Acestora li se adaugă și opere din colecții private și din colecțiile unor muzee din țară.
Ultima expoziția a artistului a avut loc la Salonul Oficial, în 1969. „Zadarnic am călătorit peste ţări şi mări, setos de a învăţa şi a vedea; am avut întotdeauna clară convingerea că frumuseţile şi comorile altora ne pot îndemna doar să apreciem şi mai mult pe ale noastre, să ne cântăm frumuseţile necântate, – să dăm omenirei aportul nostru de civilizație românească – pe care încă nu l-am dat – cu toate frumuseţile, posibilităţile şi comorile lui”, spunea Traian Bilțiu-Dăncuș în acel an.
Curatorii expoziției de la Palatul Dacia-România sunt Mirela Barz și prof. univ. dr. Ioan Opriș.
Modersohn-Becker, prima artistă din lume care s-a pictat nud
Pictorița germană Paula Modersohn-Becker (1876 – 1907), una dintre cele mai reprezentative figuri ale Modernismului, va fi prezentată pentru prima dată în România, la Art Safari.
Deși a trăit doar 31 de ani, a lăsat lumii o moștenire artistică de peste 700 de picturi și 1.000 de desene și gravuri. Stilul ei distinct și subiectele îndrăznețe au declarat-o artistă de frunte a generației ei. A subminat normele nu numai prin modul în care a folosit culoarea, ci și prin felul în care a pictat subiectele feminine, abătându-se de la standardele tradiționale de feminitate.
Este prima artistă din lume care s-a pictat nud și prima artistă cu muzeu dedicat – Paula Modersohn-Becker Museum, în Bremen, Germania (fondat în 1927).
Expoziția de la Art Safari reunește portrete, autoportrete și peisaje surprinse de Paula Modersohn-Becker, dar și opere ale altor artiști germani de renume. Desenele și arta grafică din perioada Modernismului clasic din Germania provin din colecțiile moștenitorilor și din arhivele artiștilor.
Expoziția este realizată în parteneriat cu Institut für Auslandsbeziehungen (IFA) și Ambasada Germaniei în România. Curator este Aleksander Lisewski.
Art Safari Stars Edition are loc până pe 14 ianuarie 2024. Poate fi vizitat de joi până duminică, între orele 12:00 și 21.00 (ultima intrare – 20:30). Tururi nocturne au loc vinerea și sâmbăta, în intervalul orar 22:00 – 01:00. Biletele pot fi cumpărate de pe artsafari.ro sau direct de la intrare. Palatul Dacia-România se află pe strada Lipscani, nr. 18-20.