Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Marcel Guguianu și Rudolf Negely, vedetele vânzării patrimoniului unei galerii de artă din București
cuplu, marcel guguianu

Marcel Guguianu și Rudolf Negely, vedetele vânzării patrimoniului unei galerii de artă din București

Mai mult de 200 de lucrări de artă ce reprezentau patrimoniul unei galerii bucureștene au fost scoase la vânzare pe 14 iulie.

Licitația a avut loc online, pe artmark.ro, și prin telefon, iar cel mai valoros lot – inițial – a fost „Natură statică cu vas cu iriși” (1958), de Horia Bernea, care a primit o estimare de 1.500 – 2.500 de euro. Lucrarea a fost adjudecată contra sumei de 2.000 de euro.

Licitația a avut un total de 127.300 de euro și o rată de adjudecare de 79,81%.

Sculptura din bronz „Cuplu” (foto), de Marcel Guguianu, a fost vândută pentru 2.750 de euro, dublu față de estimare. Ea a fost urmată de „Elan”, adjudecată contra sumei de 1.600 de euro, și de „Repaos”, contra sumei de 1.400 de euro. Toate create de același artist.

„Fereastră la Nisa” (1947), de Paul Scorțescu, a fost cea mai scumpă pictură din licitație. Estimată la cel mult 600 de euro, lucrarea – ulei pe carton – a fost adjudecată contra sumei de 3.200 de euro.

scorțescu, fereastra la nisa

Paul Scorțescu, „Fereastră la Nisa”

Cinci lucrări semnate Rudolf Negely au fost scoase la licitație și patru dintre ele au fost adjudecate. Picturile „Veneția” (1945) și „Vele în port”, ulei pe pânză de Rudolf Negely, au fost vândute fiecare pentru 2.750 de euro, iar „Chioggia” și „Bărci pe coasta Dalmației” au fost vândute fiecare cu 1.600 de euro.

rudolf negely, venetia

Rudolf Negely, „Veneția”

Un lot important a fost „Inocență”, de Aurel Naray, vândut pentru 2.000 de euro. „Sânziene și bujori”, ulei pe carton de Elena Müller-Stăncescu, a fost vândut pentru 1.700 de euro, în timp ce „Stradă din Paris” (1932), de Rudolf Schweitzer-Cumpăna, pentru 1.200 de euro.

„Calea Victoriei”, ulei pe pânză de Georgeta Grabovschi, estimat la cel mult 500 de euro, a fost vândut pentru un preț dublu.

Cel mai accesibil lot a fost „Casa profesorului de muzică”, ulei pe carton cu dimensiuni de 6,5 x 12 cm semnat de Constion (Constantin Ionescu), care a fost estimat la 100 – 200 de euro. Acesta a fost vândut pentru 250 de euro.

constion

Au mai fost adjudecate lucrări de Imre Gergely, Octav Băncilă, Theodor Cateliu, Petre Bulgăraș, Leon Biju și Dumitru D. Brăescu.