Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  MARe, după 6 ani – De la artă românească recentă la o nouă expoziție internațională și o comunitate tot mai mare / galerie foto
monstrul, pătratul și hohotul, 2, mare, curatorial.ro

MARe, după 6 ani – De la artă românească recentă la o nouă expoziție internațională și o comunitate tot mai mare / galerie foto

MARe/ Muzeul de Artă Recentă din București marchează a șasea aniversare, în 24 octombrie, cu acces gratuit pentru toți vizitatorii și, în următorul an continuă atelierele educative și găzduiește o amplă expoziție internațională.

Expoziția curentă „Monstrul, Pătratul și Hohotul” – curatoriată de Dan Popescu și deschisă până în ianuarie 2025 – poate fi vizitată între orele 11:00 și 19:00, cu excepția zilelor de marți, când muzeul este închis. În contextul pregătirii aniversării, MARe nu va putea fi vizitat în 23 octombrie.

La începutul acestei luni a fost anunțat că Ioana Enache, cu experiență în domeniul afacerilor, a fost numită director al MARe și va asigura, împreună cu consiliul director, conducerea operațională a Fundației MARe.

Ce spune noul director

Noul director al Muzeului de Artă Recentă admite că are o responsabilitate „imensă” acum și punctează că în viitorul apropiat accentul va fi pus pe comunitate și pe dezvoltarea ei.

„MARe este un reper în ceea ce privește calitatea artei. Acest lucru nu se va schimba, cu siguranță. Vom fi în continuare pionierii artei valoroase și vom lucra cu o echipă curatorială care să asigure această continuitate. MARe a fost întotdeauna un simbol pe partea de curatoriere”, a declarat Ioana Enache pentru curatorial.ro.

Directoarea a adăugat: „Ce mi-am propus să schimb este să venim mult mai mult către comunitate, să mergem mult spre zona educațională. Valoarea unui muzeu pentru comunitate este atunci când e plin, când vin oameni împreună să vadă arta”.

După luna ianuarie 2025, MARe va aduce o expoziție cu opere de artă împrumutate de la muzee din afară. „Avem în lucru o expoziție cu artă internațională de calitate. Pentru câteva dintre operele de artă ne-am dus la muzee internaționale. Aș vrea însă să păstrez surpriza… Expoziția va fi fidelă poziționării Muzeului de Artă Recentă”.

Geometrie, dizarmonie, umor

„Monstrul, Pătratul și Hohotul”, expoziția curatoriată de Dan Popescu, membru de asemenea în consiliul de conducere al MARe, reunește 80 de artiști români care au activat și activează în ultimele șapte decenii.

De la Horia Bernea la Andrei Cădere, de la Daniel Spoerri la Nicolae Comănescu și Suzana Dan, de la Marian Zidaru la Paul Gherasim, Dumitru Gorzo, Gili Mocanu și Constantin Flondor.

Odată cu lansarea catalogului expoziției, în 22 octombrie, Dan Popescu a spus: „Arta are și o funcție de neliniștire, te scoate cumva din confort. Expoziția asta are, într-un fel, acest scop”.

monstrul, pătratul și hohotul, dan popescu, mare, curatorial.ro

Dan Popescu, curatorial.ro

Ea pune în scenă viziunea lui asupra artei autohtone din ultimii 70 de ani. Curatorul a urmărit imaginația plastică autohtonă – modalitatea de exprimare în cheie arhaică (geometria și monstrul) și umorul, specific generației de tranziție, „cu un profil de artist de tip Godzilla”.

Primul etaj este împărțit între „aventura geometriei” și „aventura monstrului”, iar al doilea etaj e dedicat umorului, ustensila folosită de generația de după ’90 pentru a tensiona lumea și a prezenta mize serioase.

Popescu a lucrat cu cea mai importantă colecție de artă contemporană românească, iar rezultatul poate fi văzut la MARe până la începutul anului viitor.

monstrul, pătratul și hohotul, 1, mare, curatorial.ro

„Monstrul, Pătratul și Hohotul”, curatorial.ro

monstrul, pătratul și hohotul, 01, mare, curatorial.ro

„Monstrul, Pătratul și Hohotul”, curatorial.ro

comănescu, gorzo, pențac, lucrări din seria non stop painting, mare, curatorial.ro

Nicolae Comănescu, Dumitru Gorzo, Alina Pențac, lucrări din seria Non-Stop Painting (1998), curatorial.ro

monstrul, pătratul și hohotul, mare, curatorial.ro

„Monstrul, Pătratul și Hohotul”, curatorial.ro

marian zidaru, monstrul, pătratul și hohotul, mare, curatorial.ro

Marian Zidaru, „Biserica mamă”, curatorial.ro

andrei cădere, ioana ursa, monstrul, pătratul și hohotul, mare, curatorial.ro

Andrei Cădere, „Pictorul” (1963 – 1964), și Ioana Ursa, „Cele trei vârste” (2024), curatorial.ro

Despre MARe

MARe a prezentat deja publicului din România mai mult de 50 de expoziții internaționale și românești, inclusiv „Efectul Picasso”, pe lângă multe evenimente conexe: concerte, spectacole de teatru, dans contemporan, seri de poezie, proiecții de filme, mese rotunde, tururi ghidate.

Este primul muzeu privat deschis după mai bine de 100 de ani în țara noastră, punând la dispoziția publicului clădirea de 1.200 mp, pe cinci niveluri, dotată cu toate spațiile, echipamentele, serviciile, programele și personalul de specialitate cerute de exigențele muzeografice.

Muzeul de Artă Recentă, fondat și administrat de Fundația MARe, a fost deschis publicului în octombrie 2018. Din board-ul său fac parte: Roger Akoury (fondator MARe), Suzana Vasilescu (antreprenor creativ), Dan Popescu (curator și galerist) și Ioana Enache (director MARe).