Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Marea Unire, în fotografii și documente din Colecția Alexandru Bîrsan, la Muzeul de Istorie din Sibiu
expozitie marea unire, brukenthal

Marea Unire, în fotografii și documente din Colecția Alexandru Bîrsan, la Muzeul de Istorie din Sibiu

Expoziția „Marea Unire, în fotografii și documente” din Colecția Alexandru Bîrsan va fi inaugurată la Muzeul de Istorie-Casa Altembeger din Sibiu pe 30 noiembrie.

Piesele expuse provin din colecția privată a sibianului Alexandru Bîrsan, care, în mod gratuit, a împrumutat Muzeului Național Brukenthal aceste piese pentru a putea fi expuse.

Expoziția conține fotografii ale Delegației Transilvănene ale Unirii, ale lui Iuliu Maniu și Casei Regale. Alături de aceste fotografii sunt expuse facsimile din presa vremii, obiecte personale aparţinând lui Iuliu Maniu, documente inedite care prezintă aspecte atât ale Primului Război Mondial, cât și referitoare la Unirea de la 1918 şi a reinstaurării unei administraţii coerente în Transilvania post-austro-ungară, toate piesele având o valoare istorică şi documentară majoră.

„Avem realmente un moment de excepţie, o expoziţie care ar face cinste oricărui muzeu din ţară. Găzduieşte un număr destul de mare de obiecte personale ale unor oameni care au participat direct la Marea Unire. Avem obiecte aparţinând lui Iuliu Maniu, om politic, preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc, avem însemnări aparţinând unor istorici de marcă din perioada interbelică, respectiv Silviu Dragomir, şi el secretar al Marii Uniri, om politic din păcate cu o soartă tragică, cu ani de detenţie la Sighet. Dintre piesele tari ale acestei colecţii aş aminti însemnările aparţinând lui Ioan Lupaş, un istoric de marcă al perioadei interbelice, profesor universitar de istorie modernă a românilor şi de istorie a Transilvaniei la Universitatea din Cluj. Expoziția subliniază și rolul sibienilor la făurirea Marii Uniri, cât și statutul pe care Sibiul îl poate avea, ca oraș al Unirii”, a transmis într-un comunicat Alexandru Constantin Chituță, manager interimar al muzeului.

Expoziția este organizată cu prilejul Zilei Naționale a României și poate fi vizitată până pe 31 ianuarie 2023.