Maria Pop Timaru creează la Seul lucrări din seria „Intersecții”
Artista Maria Pop Timaru va crea, într-o rezidență la Seul, lucrări din seria „Intersecții”, inspirată de folclorul coreean și cultura est-europeană.
Timaru participă la MMCA Residency Changdong, proiect inițiat și organizat de Muzeul de Artă Modernă și Contemporană de la Seul, potrivit Institutului Cultural Român. Artista vizuală se numără printre cei șase câștigători din acest an a MMCA Residency Changdong, iar perioada de rezidență oferită Mariei Pop Timaru este de trei luni, din 2 iulie până în 11 septembrie 2024. Lucrările realizate în această perioadă vor face parte dintr-o expoziție finală.
Despre propunerea de proiect pentru rezidența din Republica Coreea, ea spune: „Va fi un loc de cunoaștere prin joc creativ, unde creaturi supranaturale inspirate de folclorul coreean se vor întâlni cu imaginația mea formată în cultura est-europeană. Îmi propun să sculptez o serie de figuri inspirate din povești populare. Vreau să creez un spațiu ludic în care se fac alianțe și se declanșează războaie și în care personajele au ocazia să-și dezvolte personalitățile și abilitățile. Creaturile inspirate din mitologie vor fi adaptate la experiențele omului contemporan”.
Bursa MMCA Residency Changdong este oferită în fiecare an unor artiști vizuali dintr-un număr limitat de țări, diferite la fiecare ediție. În 2024, vor beneficia de această bursă artiști vizuali din România, Letonia, Estonia și Lituania.
În acest proiect, artiștii rezidenți beneficiază de oportunitatea de a crea într-un mediu cultural necunoscut, profitând de imersiunea într-o nouă cultură. Programul oferă oportunități de a stabili relații cu artiști și instituții de cultură locale din Republica Coreea. Organizatorii MMCA Residency Changdong pun la dispoziția rezidenților nouă studiouri, două spații de expoziție și un spațiu de lucru în aer liber.
Despre Maria Pop Timaru
Maria Pop Timaru (n. 1980) a absolvit Universitatea Națională de Arte din București în 2003, a terminat masterul în sculptură în 2005, iar în 2010 și-a dat doctoratul în arte plastice și decorative. Practica ei artistică include sculptură, desen, instalație, obiecte ceramice și performance, toate având o legătură puternică cu cotidianul.
Artista a participat în numeroase selecții expoziționale colective (precum Cronicile Viitorilor Supereroi. Ediția a doua, MNAC, București; 2023 – „Caravanserai”, AKM Gallery, Istanbul; 2023 – „PLUS22”, MNAC, București; 2022 – Notes on a post-consumerist landscape, Senso Gallery, București; 2021- Art Safari, Superheroes/Antiheroes, Palatul Dacia-România, București) și a avut șapte expoziții personale (2022, la Contemporary Hair Space, București; 2020, Alert Studio, București; 2018, Sandwich Gallery, București; 2013, Galeria Aiurart, București; 2007, Galeria Arcade, Bistrița; 2006, Palatele Brâncovenești, Mogoșoaia; 2004, Galeria Sabina & Jean Negulescu, București).
În 2007, a câștigat „Premiul pentru Tineret” al UAP București și în 2004, Premiul pentru sculptură „Artineret”, acordat de aceeași instituție.
În creația ei poate fi remarcată o latură feministă cu puternice accente satirice. Maria Pop Timaru abordează tehnici și materiale diverse, concentrându-se pe expresivitate.