Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Marius Barb și Gheorghe Dican expun la Muzeul Național de Artă al Moldovei
forma, gest, culoare expo chisinau

Marius Barb și Gheorghe Dican expun la Muzeul Național de Artă al Moldovei

Artiștii români Marius Barb și Gheorghe Dican expun la Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău în perioada 22 mai – 7 iulie.

Ei sunt reuniți sub genericul „Formă, Gest, Culoare”. Vernisajul expoziției va avea loc în 22 mai, la ora 16:00, în prezența artiștilor. Invitatul special al vernisajului, criticul de artă Maria Bilaşevschi, curatorul expoziției, va face o prezentare a celor doi artiști și va dezvălui publicului o analiză critică a principalelor idei și preocupări exprimate de artiști în lucrările expuse la Chișinău.

Despre Gheorghe Dican

Gheorghe Dican, născut în 25 februarie 1960, la Cernișoara (jud. Vâlcea), este absolvent al Liceului de Muzică și Artă Plastică din Pitești, în 1979 (profesori Sorin Ilfoveanu și Gheorghe Pantelie), și al Facultății de Arte și Design din Timișoara, în 2008 (profesori Alexandra Titu, Constantin Prut). A finalizat studiile de doctorat la aceeași facultate în anul 2014.

A expus în țară, precum și în țări ca Germania, Belgia, Cehia, Țările de Jos și Italia. A participat la Saloanele Naționale de Artă organizate la București în anii 2001, 2006, a participat la organizarea SNAC în perioada 2018-2023. Din 2017, se ocupă anual de organizarea galei Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din România. A organizat, în calitate de curator, mai mult de 400 de expoziții de artă, printre care și un Salon Național de Artă Contemporană, la Râmnicu Vâlcea, în 2011. Este membru al Filialei Râmnicu Vâlcea a UAP (1991), filială pe care o conduce în calitate de președinte, începând din anul 1992. Figurează în Indexul Tudor-Art al pieței oficiale de artă din România, ediția 2017. Este vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Despre Marius Barb

Marius Barb, născut în 11 mai 1968, în Lupșa (jud. Alba), a absolvit în anul 1986 Liceul de Artă din Cluj-Napoca și în anul 1996, Academia de Arte București, secția pictură. Din 2009 este lector univ. dr. la Universitatea Națională de Arte București, Facultatea de Arte Decorative și Design, departamentul Design. Este membru în comisia de etică al Uniunii Artiștilor Plastici România; membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și președintele Filialei de Pictură București al Uniunii Artistilor Plastici. Marius Barb – Barbone este un pictor al culorii: folosește cu o dezinvoltură proprie contraste, game și nuanțe parcă inexistente, venite dintr-un spațiu lăuntric și total personal.
Temele abordate, descifrabile sau indescifrabile, fac parte din universul ideatic original propus privitorului dar cu valențe meditative de formare a unor lumi personificate spre contemplare.