Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Memorialul saltelei”, la inaugurarea primului spațiu expozițional permanent în Grădina Cinemascop din Eforie Sud
memorialul saltelei 2023 mircea modreanu

„Memorialul saltelei”, la inaugurarea primului spațiu expozițional permanent în Grădina Cinemascop din Eforie Sud

Fosta cabină de proiecție și casa de bilete ale Grădinii Cinemascop, cel mai mare cinematograf în aer liber de pe litoralul românesc, sunt renovate și transformate în spații culturale.

Cele două încăperi amenajate vor găzdui programul 1 Metru Pătrat de Artă, marca Eforie Colorat, ce presupune organizarea de evenimente și în extrasezon. Noile spații multifuncționale – care vor rămâne deschise în perioada iulie 2023 – iunie 2024 -, vor fi inaugurate pe 15 iulie, la ora 19:00, printr-o conferință la care vor participa reprezentanți ai agenției Europa Nostra și prin vernisajul instalației „Inflatable Concrete” – o lucrare in situ pe care Mircea Modreanu a conceput-o special pentru comunitatea de la malul mării.

Eforie Colorat a fost lansat în anul 2021 ca un program cultural complex, dedicat atât turiștilor și membrilor comunității locale, cât și comunității artistice și grupurilor de ecologie la nivel național. Anual, au loc rezidențe creative și educative la Eforie Sud. Programul își propune revitalizarea spațiilor culturale de la malul Mării Negre prin artă contemporană.

Proiecții, expoziții și dezbateri

Dezvoltat în parteneriat cu institute culturale europene, misiuni diplomatice și festivaluri de film internaționale, Eforie Colorat propune zilnic, pe durata lunilor de vară, filme, concerte, dezbateri, vernisaje, ateliere și acțiuni de ecologizare, evenimente gândite pentru a șterge barierele dintre artiști și public și granițele dintre spațiile de expunere convenționale și spațiul public.

Eforie Colorat 1 Metru Pătrat de Artă adaugă acestui program 12 filme europene – oferite de KineDok România și de Institutul Francez -, alături de ateliere, expoziții și dezbateri, concerte și seri de poezie.

Seria va continua în extrasezon, cu o suită de întâlniri menite să transforme Grădina Cinemascop într-un centru cultural permanent al orașului Eforie Sud.

Potrivit unei programări realizate pe o perioadă de un an, centrul va găzdui proiecții de film, dezbateri alături de artiști precum Reka și Darie Dup, Lia și Dan Perjovschi, Mugur Grosu și Lumi Mihai, și instalații de artă contemporană, printre care „One minute older”, un proiect al Fundației 9, coordonat de Suzana Dan. Accesul la evenimentele incluse în acest program este liber.

Mai multe informații despre festival vor fi publicate pe site-ul evenimentului, precum și pe paginile oficiale asociate.

Grădina Cinemascop, 65 de ani de istorie

Cel mai mare cinematograf în aer liber din suita stațiunilor de la Marea Neagră, cu cel mai mare ecran de proiecție, Grădina Cinemascop din Eforie Sud a fost inaugurată în anul 1958 şi a rămas deschisă până în 2004, când a fost abandonată și, ulterior, complet uitată. Și-a păstrat identitatea până în ultimii săi ani de viață, găzduind neîntrerupt proiecții de film în aer liber.

Grădina Cinemascop a ajuns o ruină în cei 15 ani în care nimeni nu i-a mai găsit un sens. Mai târziu, o echipă de tineri a scos tone de deșeuri de aici, pentru a proiecta apoi primele filme, menite să-i redea acestui centru identitatea de odinioară.

fosta cabina de proiectie inainte de renovare 2023 cc eforie colorat7

Fosta cabină de proiecție înainte de renovare, 2023 (c) Eforie Colorat

frenzyforia 2022

Fosta cabină de proiecție în prezent (c) Eforie Colorat

Demersul a început odată cu lansarea festivalului Cinemascop, proiect inițiat de Emil Cristian Ghiță și organizat, în 2018, de Centrul Ceh, alături de Primăria Eforie și Radef România Film.

Ulterior, au fost create noi oportunități de servicii culturale pentru public, dar și o nouă platformă de expunere pentru artiștii emergenți și pentru cei consacrați, deopotrivă.

Galerie de artă și centru de întâlnire

Festivalul Eforie Colorat a transformat Grădina Cinemascop într-un spațiu alternativ de întâlnire la Marea Neagră și, totodată, în primul centru dedicat artelor contemporane de pe litoralul românesc. După câteva etape de igienizare, anul acesta, organizatorii anunță primele renovări și transformarea încăperilor reabilitate în centru cultural comunitar. Un punct de întâlnire care va rămâne deschis pe toată durata anului.

„Vizăm reducerea decalajului de acces la cultură specific comunităților din orașele mici și cooptarea oamenilor în demersuri educaționale, știind că acestea sporesc coeziunea grupurilor și sentimentul de bunăstare colectivă. Am găsit soluții pentru reabilitarea unor spații simbolice, încăperi importante din componența Grădini Cinemascop, cum ar fi cabina de proiecție și fosta casă de bilete. Reconvertim aceste zone cândva strict utilitare în spații culturale și le vom ține deschise pe tot parcursul anului, printr-o programare pe care o considerăm relevantă. Una dintre încăperi devine galerie de artă, iar cealaltă va fi centrul permanent de întâlnire, adecvat lunilor de iarnă. Ne este alături în acest demers și Liceul Carmen Sylva, care va găzdui o succesiune de evenimente menite să le dezvolte tinerilor creativitatea și să consolideze relația lor cu arta”, spun Alexandra Dumitrescu și Emil Cristian Ghiță de la Asociația Forumul Artelor Vizuale, inițiatori al acestui program.

Ei adaugă: „Totodată, susținem și promovăm responsabilitatea față de mediu, implicarea comunității în activități ecologice sau consolidarea unor valori comunitare, cum ar fi incluziunea, diversitatea și toleranța. Toate promovate și educate prin mijloace artistice”.

„Memorialul Saltelei”, de Mircea Modreanu

O instalație concepută de Mircea Modreanu pentru comunitatea de la Eforie Sud Prin satelitul său – ETAJ on Wheels, galeria bucureșteană ETAJ artist-run Space se mută, în perioada verii, în incinta grădinii de vară din Eforie Sud cu „Inflatable Concrete”, o instalație in situ pe care Mircea Modreanu a conceput-o special pentru comunitatea de la malul mării.

Intitulată ironic „Memorialul Saltelei”, expoziția lui Mircea Modreanu conține un amestec de amintiri personale, cărora li se adaugă fragmente întipărite în memoria colectivă – materializate ad hoc într-o serie de lucrări pe suport de beton, de dimensiuni variate.

memorialul saltelei 2023 mircea modreanu6

„Memorialul saltelei”, 2023, Mircea Modreanu

Instalația semnalează poluarea fizică, generată de supraconsumul de mase plastice folosite în fabricarea colacilor, saltelelor, aripioarelor, vestelor, rățuștelor și altor nenumărate corpuri gonflabile (utile relaxării și distracției, dar dăunătoare mediului înoconjurător și omului), punctează curatoarea Călina Coman.

Pe de altă parte, atrage atenția asupra poluării vizuale: peisajul de la malul mării se preface într-o paradă ridicolă de elemente stridente, și cromatic, și formal.

Expoziția invită privitorul la reconectarea cu lumea magică în care copilul interior se poate bucura, din nou, de inocența clipelor petrecute pe litoral. Desenele, aparent naive, sunt transpuneri ale interesului său față de memorie și copilărie, într-un soi de artfeacte care par a fi descoperite pe plajă. Figurile sunt realizate întocmai de copii, ajustate ca dimensiune pentru fiecare lucrare în parte, apoi armonizate în culori blânde.

200 de evenimente culturale

Proiectul eco-art Eforie Colorat propune mai mult de 200 de evenimente culturale găzduite, pe toată durata verii (până pe 10 septembrie), de hub-ul de creație Grădina de Vară din Eforie Sud.

Potrivit programărilor inițiale, principalele repere în perioada iunie 2023 – iunie 2024 sunt:

  • Artist Talks | Intervenții artistice | Invitați: Reka Dup, Darie Dup, Lia Perjovschi, Dan Perjovschi, Alina Chiciudean, Mugur Grosu, Lumi Mihai, Suzana Dan, Raluca Paraschiv, Iuliana Dumitru, Ana Maria Stroie, printre alții.
  • Performance-uri muzicale și ecologice
  • Vernisaje și expoziții de artă contemporană | Noua galerie 1MP de Artă
  • Proiecții de film europene ce promovează incluziunea, diversitatea și toleranța
  • Spectacole de teatru
  • Instalații ecologice | “Punga cu pungi”, în cadrul campaniei 1 Minute Older
  • Ateliere creative de olărit, autoetnografie, foto, video și amprentare