Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Met a început renovarea galeriilor din aripa „Michael C. Rockefeller” în valoare de 70 de milioane de dolari

Met a început renovarea galeriilor din aripa „Michael C. Rockefeller” în valoare de 70 de milioane de dolari

Săptămâna aceasta, Metropolitan Museum of Art a început un proiect de revigorare a galeriilor de artă africană, americană veche și oceanică în valoare de 70 de milioane de dolari, găzduite în aripa „Michael C. Rockefeller” a muzeului, potrivit artnews.com.

Met a dezvoltat proiectul cu arhitectul newyorkez Kulapat Yantrasast de la firma wHY. O parte a lucrărilor implică instalarea unui perete de sticlă pentru a ilumina mai bine galeriile și adăugarea de noi corpuri de iluminat pentru a crește expunerea operelor de artă în spațiu.

Colecție și expoziție contextualizate mai bine

Galeriile de 3.700 metri pătrați, care au fost inaugurate în 1982, vor fi refăcute pentru a contextualiza și a expune mai bine colecția, și va avea drept scop „să abordeze povestea complexă a dezvoltării de-a lungul ultimilor 5.000 de ani, precum și probleme generale privind comerțul, guvernarea, ideologia și relațiile”, a spus Max Hollein, directorul muzeului.

Atunci când aripa va fi redeschisă în 2024, va cuprinde aproape 3.000 de lucrări și va include noi caracteristici audio, text și video concepute în colaborare între curatori și mai mulți consultanți, precum arheologul Oswaldo Chinchilla Mazariegos, profesor de antropologie la Universitatea Yale, care va oferi sfaturi referitor la obiectele de artă pre-columbiană.

Hollein a spus că renovarea marchează o piatră de hotar pentru Met, care are opere de artă inegalabile din Africa subsahariană, Oceania și Americi.

„Există obiecte în această colecție din Africa subsahariană care se referă la aproximativ 206 culturi distincte identificate în cadrul a 38 de națiuni; Oceania, care este o zonă vastă, este reprezentată de 223 de culturi și 31 de națiuni; și lucrări create în Americi până în perioada de colonizare ce include 234 de culturi distincte și 21 de națiuni”, a spus managerul.

Atunci când Met a anunțat că va crea galerii dedicate artei africane, indigene și oceanice în 1969, Rockefeller a semnat un acord pentru a-și transfera colecția la muzeu, proces care a început după ce propriul său muzeu a fost închis în 1976. Aripa care găzduiește galeriile a fost numită după fiul său, care a dispărut în timpul unei expediții de colecționare în Noua Guinee în 1961, în care intenționa să studieze poporul Asmat (s-a speculat că s-ar fi înecat sau a fost canibalizat de Asmat).

Met a deschis, de asemenea, o expoziție de referință pe termen lung, intitulată „The African Origin of Civilisation/ Originea Africană a Civilizației”, ce juxtapune lucrări egiptene antice cu capodopere din Africa de Vest și Centrală.

Printre unele dintre perechile notabile se află un fragment sculptat rafinat al chipului unei regine egiptene care este prezentat alături de o mască de fildeș din Benin de secolul al XVI-lea, un talisman purtat cândva de un rege, înfățișând figura politică și mistică semi-divină Idia; figurinele de leu și leopard leagă respectul culturilor pentru lumea naturală; iar un hipopotam albastru – mascota neoficială a Met și o figură de protecție găsită adesea în mormintele egiptene antice – este asociat cu un hipopotam ceremonial din Mali, creat din lemn, pământ și sângele ofrandelor, o reprezentare a cunoștințelor ezoterice din religiile animiste.

Foto credit: Metropolitan Museum of Art