Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Met returnează artefacte Indiei. Fitzwilliam Museum înapoiază tabloul Courbet furat de naziști
new,york,city, ,jul,17:,in,the,metropolitan,museum

Met returnează artefacte Indiei. Fitzwilliam Museum înapoiază tabloul Courbet furat de naziști

Metropolitan Museum of Art a anunțat că va returna Indiei 15 antichități, în timp ce Fitzwilliam Museum al Universității Cambridge a confirmat că va da înapoi familiei proprietarului evreu un tablou de Gustave Courbet care a fost furat de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Sculpturile din teracotă și piatră care vor părăsi colecția Met înfățișează zeități indiene antice și datează din secolul I î.e.n. până în secolul al XI-lea e.n. Fiecare obiect a trecut prin mâinile fostului comerciant de artă Subhash Kapoor, care a fost acuzat de export ilegal de artefacte religioase de către autoritățile din New York în 2019.

Autoritățile americane au început ancheta asupra lui Kapoor în 2011. Negustorul septuagenar, ale cărui afaceri s-au desfășurat în diverse țări, a fost condamnat în noiembrie 2022 pentru trafic de antichități,  bunuri de proveniență ilicită în valoare de 140 de milioane de dolari. Acuzațiile au fost aduse de un tribunal din Kumbakonam, India.

Într-un comunicat, muzeul a spus că „apreciază foarte mult relațiile sale de lungă durată cu guvernul Indiei și este încântat să rezolve această problemă”.

Mai mult de 1.100 de obiecte din patrimoniul Metropolitan Museum of Art au legătură cu persoane care au fost „fie inculpate, fie condamnate pentru infracțiuni legate de antichități”, arată rezultatele unei noi anchete realizate de International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) în colaborare cu organizația non-profit Finance Uncovered din Marea Britanie.

Courbet va reveni moștenitorilor lui Robert Bing

Fitzwilliam Museum al Universității Cambridge va returna familiei proprietarului evreu un tablou de Gustave Courbet care a fost furat de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, după ce a primit o recomandare în acest sens din partea unui comitet de experți, potrivit artnews.com.

la ronde enfantine, by courbet

La ronde enfantine, Gustave Courbet

Tabloul de secol 19 a fost confiscat de la Robert Bing, în Parisul ocupat din anul 1941. Peisajul în ulei al realistului francez Courbet, a decretat Spoliation Advisory Panel, organism format din judecători și istorici ce investighează furturile comise de naziști și revendicările bunurilor din aceste cazuri, a fost confiscat pentru că Bing era evreu.

Comitetul a recomandat, într-un raport de 19 pagini, ca Fitzwilliam Museum al University of Cambridge să îl returneze moștenitorilor lui Bing, deși acest lucru nu este ogligatoriu din punct de vedere juridic.

„La Ronde Enfantine” (1862) a fost luat din apartamentul lui Bing în mai 1941 de doi bărbați din Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg (ERR), un grup operativ german însărcinat cu preluarea de bunuri culturale în teritoriile ocupate, și era destinat colecției personale a lui Hermann Goering.

Urma i-a fost pierdută până în 1951, când dealerii londonezi de la Arthur Tooth and Sons, firmă care nu mai există, au achiziționat tabloul de la Kurt Meissner – un comerciant elvețian suspectat de autoritățile americane de jaf, după ce autenticitatea acestuia a fost verificată de expertul francez Andre Schoeller, un alt presupus jefuitor.

Pictura a fost achiziționată în acel an de Eric Milner-White, decan de York, care, la rândul lui, a donat-o Fitzwilliam, unde a rămas de atunci ca parte a colecției sale de 2.000 de tablouri. În prezent, lucrarea se află în depozit, nefiind expusă.