Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Q&A – Mircia Dumitrescu: „Eu sunt grafician, dar sculptura este spaţială pentru mine”
sculptura mircia dumitrescu

Q&A – Mircia Dumitrescu: „Eu sunt grafician, dar sculptura este spaţială pentru mine”

Mircia Dumitrescu, grafician, pictor și sculptor, este prezent în expoziţia „Lumini peste Balcani” de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român cu lucrarea din bronz „Călugăr şi Călugăriţă”.

Cunoscut drept „cel mai mare grafician”, Mircia Dumitrescu, profesor şi academician deopotrivă, a acordat un scurt interviu pentru curatorial.ro şi a mărturisit: „Eu sunt grafician, dar sculptura este spaţială pentru mine”.

„N-am avut atelier mult timp”

Despre prezenţa lucrării sale în expoziţia de la MNTR, artistul a precizat: „Este o lucrare din lemn, pe care am turnat-o mai apoi în bronz şi face parte din colecţiile Muzeului Naţional al Literaturii Române. Am cam multe sculpturi acolo şi am şi la Atelierul de Gravură al Bucureştilor, unde am şi atelierul. Într-un fel m-au adoptat acolo şi eu m-am adaptat acolo pentru că este o lume nemaipomenită, cu oameni deosebiţi şi le mulţumesc că m-au îngăduit să fiu într-un port, mai ales că n-am avut atelier mult timp”.

calugari si calugarita

„Calugăr şi călugăriţă”, foto: curatorial.ro

Alăturarea România – Turcia într-o expoziţie la Bucureşti i se pare artistului „educatoare”.

„De când m-am născut ştiam că noi ne-am luptat cu turcii. Mult mai târziu am descoperit că noi am fost singurii oameni care n-am fost opresaţi, în sensul că toţi ceilalţi erau opresaţi prin religie. I-aţi văzut şi pe sârbi, şi pe bulgari şi, mai ales să nu uităm că şi Ungaria a fost paşalâc 200 de ani. Noi am avut avut credinţa noastră, ne-au lăsat în pace şi ne-am văzut de treabă. Mai trebuie remarcat încă un lucru, pentru că tot ne lăudăm cu independenţa, şi ţin minte că acea independenţă pe care am avut-o şi de la Alecsandri, şi m-am mirat foarte mult de ce Eminescu n-a scris un rând despre independenţă, de asta nu vorbeşte nimeni. El bănuia că ruşii sunt cei care ne vor opresa. Văd că şi astăzi se ajunge la aceeaşi concluzie. Mă bucur că reluăm cu dragoste această colaborare, educatoare, pentru că Turcia este o cultură mare, am avut ce să învăţăm de la ei. Aşa, ca orice popor mare, sigur că poate a făcut greşeli faţă de popoarele mai mici, dar e un lucru al firii omeneşti, pentru că se vede şi astăzi că peştele mare înghite pe cel mic”, a adăugat Mircia Dumitrescu pentru curatorial.ro.

Artiştii turci din expoziţie

Pe artiştii turci îi cunoaşte. „Îi cunosc şi mă bucur că unii dintre ei încearcă să mimeze figurativul şi să încerce figurativul prin religie, ei având alte direcţii pe care trebuie să le recunoaştem că sunt la un nivel superior al întregului abstract pe care îl face cultura modernă”, a afirmat artistul român.

Scurtă biografie

Mircia Dumitrescu s-a născut la Căscioarele, pe 3 iulie 1941. Este grafician, gravor-ilustrator, sculptor şi pictor. A făcut sute de ilustrații pentru mari autori din literatura română și universală, precum Ovidiu, Mihai Eminescu, Ion Creangă, Panait Istrati, Alexandru Philippide, Zaharia Stancu, Nichita Stănescu, François Villon, E.A. Poe, József Attila, Herman Van Rompuy. Pentru facsimilarea manuscriselor lui Mihai Eminescu, Mircia Dumitrescu a găsit o formulă inovatoare de tipărire realizată și cu ajutorul unor tehnici digitale, în care a combinat principiul tiparului înalt – de tip Gutengerg – cu tehnica de tipărire offset, proiect coordonat de profesorul acad. Eugen Simion.

Artistul a participat din anul 1966 la saloanele de desen și gravură, la expoziții de grafică, manifestări de artă românească organizate în 1968 la Cracovia, Frankfurt pe Main, Helsinki, Praga, în 1970 la Regensburg, Düsseldorf, Torino, Lodz, Stuttgart, Rabat, Roma. La Târgul Internațional al Cărții de la Leipzig, Mircia Dumitrescu a obținut doi ani consecutivi premiul cel mare pentru ilustrație de carte, pentru volumele lui Ovidiu – „Tristele. Ponticele” (1970), precum și pentru „Poveștile” lui Ion Creangă (1971).

A obținut numeroase alte premii atât în țară, cât și în străinătate, i-a fost decernat „Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler pentru Literatură” și la categoria „Arte Vizuale”, fiind distins cu Ordinul „Steaua României” în grad de Cavaler, conferit de Preşedinţia României anul 2021. Mircia Dumitrescu este membru corespondent al Academiei Române din anul 2013, a fost profesor universitar și este doctor în arte vizuale, cu numeroase lucrări atât în muzeele din țară și străinătate, cât și în colecții particulare.