Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Modernism și avangardă. Arta transilvăneană interbelică”, la Muzeul de Artă Brașov
modernism și avangarda, muzeul de arta brasov

„Modernism și avangardă. Arta transilvăneană interbelică”, la Muzeul de Artă Brașov

Expoziția „Modernism și avangardă. Arta transilvăneană interbelică”, curatoriată de dr. Radu Popica, va fi vernisată la Muzeul de Artă Brașov pe 9 iunie, la ora 18:00.

Vor fi prezentate opere de artă din colecția Muzeului de Artă Brașov semnate de artiști brașoveni consacrați precum Hans Eder și Hans Mattis-Teutsch și opere aflate în colecția privată dr. Josef Böhm (Germania).

Arta transilvăneană interbelică a reprezentat o conexiune între modernism și spiritul clasic, preponderent conservator al societății românești. Lucrările din această expoziție evidențiază caracterul artei care s-a dezvoltat în mod distinct, cu influențe provenite atât din spațiul autohton, cât și din afara țării. Artiștii români au luat contact cu arta din Franța și Germania datorită educației lor, căutând să studieze și să exploreze formule noi de exprimare artistică.

Operele de artă prezentate în expoziție au fost realizate sub semnul impresionismului și postimpresionismului, dar în ele se regăsesc și influențe ale expresionismului, ale „Noului clasicism” și ale „Noii obiectivități”. Unii dintre cei mai importanți artiști transilvăneni au studiat la Școala de Arte Frumoase din Cluj (înființată în 1925), iar picturile lor reflectă respectul față de limbajul figurativ și față de universul satului tradițional transilvănean.

Accesul la eveniment va fi gratuit.