Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  MoldArte, platformă care facilitează relaționarea artist – organizații, lansată la Chișinău
vizual moldarte

MoldArte, platformă care facilitează relaționarea artist – organizații, lansată la Chișinău

Proiectul european MoldArte, platformă digitală integrată online și on-site care facilitează contactele directe între artiști și organizații pentru dezvoltarea de noi parteneriate locale și internaționale, a fost lansat la Chișinău.

MoldArte e un proiect finanțat de EUNIC, prin programul Spații Europene de Cultură, o colaborare între Institutul Cultural Român, Goethe-Institut București, Ambasada Austriei din Republica Moldova și Delegația Uniunii Europene din Republica Moldova.

„Obiectivul acestui proiect este dezvoltarea unei platforme online, prin care artiștii din Republica Moldova să creeze conexiuni, să stabilească rețele cu alți profesioniști din diferite țări. Proiectul va aborda și problemele sociale cu care se confruntă artiștii independenți: cum trăiesc ei după pandemie, inclusiv în contextul crizei actuale din regiune”, a explicat ambasadoarea Austriei în Republica Moldova, Stella Avallone, potrivit unui comunicat.

MoldArte, instrument de relaționare

MoldArte își propune să creeze un instrument de relaționare viabil și durabil pentru profesioniști (artiști, manageri culturali, organizații publice sau private) – o platformă digitală integrată online și on-site, care să faciliteze contactele directe între artiști și organizații pentru dezvoltarea a noi parteneriate locale și internaționale.

În perioada mai – octombrie 2022 vor avea loc evenimente pe teme de interes local, ateliere de lucru și schimburi de experiență între participanții din Republica Moldova și cei din țările partenere (România, Austria și Germania), cu scopul de a dezvolta noi colaborări și inițiative comune.

„Arta ca motor pentru incluziunea socială și implicarea civică” este dezbaterea care deschide seria întâlnirilor organizate în cadrul MoldArte și poate fi urmărită online. A doua, „Capitalizarea patrimoniului local în proiecte moderne”, va fi disponibilă pe site-ul moldarte.eu începând cu 30 mai. Conferințele sunt înregistrate și subtitrate, fiind disponibile pentru vorbitorii de limba română și engleză.

MoldArte, pentru dezvoltarea scenei culturale din Republică

MoldArte urmărește să dezvolte scena culturală publică din Republica Moldova, să stimuleze participarea actorilor culturali și abordarea de către aceștia a problemelor sociale și politice actuale. Se bazează pe nevoile locale legate de incluziune, participare, lipsă de vizibilitate și dinamica slabă în rândul actorilor instituționali și independenți. Cultivă o înțelegere incluzivă și democratică a culturii publice, una care poate inspira alte spații europene care împărtășesc problemele, vigoarea criticii și rezistența scenei lor independente. Proiectează un proces de dialog și dezvoltă o rețea locală care include toți partenerii europeni.

MoldArte își propune să testeze și să implementeze modele inovatoare de colaborare în cultură între actorii europeni – membrii EUNIC și delegațiile UE – și partenerii locali din țările non-UE, oferind obiectivele strategice ale UE, o abordare a relațiilor culturale internaționale.

Spațiile Europene de Cultură este o acțiune pregătitoare inițiată de Parlamentul European, implementată de EUNIC în strânsă colaborare cu Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă. EUNIC – Institutele Naționale pentru Cultură ale Uniunii Europene – este rețeaua europeană de institute culturale naționale, cu 38 de membri din toate statele membre ale UE și țările asociate.