Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Moștenitorii unor colecționari evrei dau în judecată o companie japoneză și Met pentru două picturi van Gogh care ar fi fost furate de naziști
vincent van gogh, sunflowers, 1888, sompo

Moștenitorii unor colecționari evrei dau în judecată o companie japoneză și Met pentru două picturi van Gogh care ar fi fost furate de naziști

Moștenitorii unor colecționari evrei dau în judecată o companie japoneză și Met pentru două picturi Vincent van Gogh care ar fi fost furate de naziști și achiziționate în mod suspect.

Moștenitorii legali ai unui bancher evreu german care a fost forțat să-și vândă colecția de artă pentru a evita persecuția de către naziști, au dat în judecată un holding japonez pentru a revendica un tablou de Vincent van Gogh.

Trei moștenitori ai lui Paul von Mendelssohn-Bartholdy, cu sediul în New York și Germania, au intentat un proces pe 13 decembrie la un tribunal districtual din Illinois împotriva Sompo Holdings, o companie de asigurări cu sediul în Japonia, pentru a contesta dreptul asupra tabloului „Sunflowers” din 1888.

Revendicarea susține că Mendelssohn-Bartholdy a fost o „victimă” a politicilor și sancțiunilor economice ale epocii naziste care l-au forțat să-și vândă colecția, care includea lucrări ale lui Pablo Picasso, Claude Monet și August Renoir, printre alții, la mijlocul anilor 1930. El vândut tabloul de Van Gogh în 1934.

Descendenții lui Mendelssohn-Bartholdy susțin că Sompo Holdings „a ignorat” și a fost „indiferent” față de proveniența picturii când a fost vândută la sfârșitul anilor 1980 la licitație publică.

Sho Tanka, un purtător de cuvânt al Sompo, a declarat pentru Courthouse News că Sompo Holdings „neagă categoric” acuzațiile făcute în plângerea de 98 de pagini.

Tabloul de Van Gogh, achiziționat la licitație pentru 39,9 milioane de dolari

Fosta versiune a lui Sompo, Yasuda Fire & Marine Insurance Company, a achiziționat tabloul de van Gogh de la o licitație Christie’s din Londra pentru 39,9 milioane de dolari, în 1987. De la cumpărare, pictura a fost împrumută Muzeului de Artă Sompo din Tokyo.

Vânzarea a avut loc cu aproape un deceniu înainte de declarația adoptată la 1998 – „Washington. Principles on Nazi-confiscated Art” -, referitoare la arta confiscată de naziști și care a stabilit modalitățile de returnare și căutare a lucrărilor furate de naziști. Reguli care au fost adoptate și de casele de licitații.

Met, acționat în judecată pentru un van Gogh vândut în anii 70

Vincent van Gogh se află în centrul atenției și în această săptămână, deoarece moștenitorii unui colecționar evreu au dat în judecată Muzeul Metropolitan de Artă și Fundația Basil și Elise Goulandris din Atena pentru returnarea unui tablou care ar fi fost jefuit de naziști.

Dosarul depus la tribunalul federal din San Francisco susține că Met a vândut în secret tabloul lui van Gogh din 1889, „La cueillette des olives” (Culegerea măslinelor), în jurul anului 1972, fără știrea proprietarului original, Hedwig Stern, care ar fi cerut restituirea acestuia.

În prezent, tabloul este expus la muzeul din Atena, administrat de fundația regretatului magnat grec al transportului maritim Basil Goulandris și a soției lui, Elise.

Reclamanții – Judith Silver și Deborah Silver; Kofi, Sekai și Mary Lee; Walter și Daniel Henrickson și Dorit și Ilan Marcks – afirmă documente că tabloul van Gogh al lui Stern a fost confiscat de naziști atunci când ea a fugit din Munchen la Berkeley, California, împreună cu soțul, Fritz, și copiii lor, în 1936.

Foto: „Sunflowers” (1888), (c) Sompo Museum of Art