Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Motive literare și vizuale din „Solaris”, în desene experimentale expuse de Claudiu Ciobanu la Iași
solaris, claudiu ciobanu

Motive literare și vizuale din „Solaris”, în desene experimentale expuse de Claudiu Ciobanu la Iași

Artistul Claudiu Ciobanu expune la galeria Artep din Iași o serie de lucrări sub titlul „Solaris”. Curatorul expoziției deschise în perioada 7 aprilie – 7 iunie este Cristian Nae.

„Expoziția împrumută nu doar titlul, ci și unele motive literare și vizuale din romanul omonim al lui Stanislav Lem (1961), precum și din ecranizarea sa de către regizorul Andrei Tarkovski (1972). Aceste împrumuturi sunt filtrate printr-un exercițiu personal de arheologie culturală a imaginarului științifico-fantastic adaptat pentru a deveni un instrument de analiză existențială a unei iminente catastrofe planetare. Astfel, Claudiu Ciobanu înscenează într-o dramaturgie non-liniară întâlnirea unor exploratori și coloniști spațiali anonimi cu planeta-organism din romanul lui Lem”, explică Cristian Nae în prezentarea expoziției.

Cine este Claudiu Ciobanu

Claudiu Ciobanu face parte din tânăra generație de artiști ieșeni, fiind absolvent al Facultăţii de Arte Vizuale şi Design, Uiversitate Națională de Artă „George Enescu”. A urmat studii de pictură prin programul Erasmus la Universidad de Salamanca, Spania, unde a descoperit tehnici de pictură și desen experimental. Studiile din Spania s-au finalizat cu un proiect expozițional de desene care a fost selectat ulterior în 2009 pentru expoziția Young Romanian Art 10, „Slightly bored”, curatoriată de Mircea Nicolae la Galeria Nouă, Institutul Cultural Român de la Veneția. A participat în diferite proiecte atât naționale, cât și internaționale, fiind prezent în expoziții din Israel, Washington, Berlin și Viena.

Arta lui poartă amprenta propriilor experiențe, artistul abordând teme precum memoria, spațiul, timpul, realitățile imaginare, toate acestea centrate pe autoreflecție și introspecție. Cercetarea lui nu se concentrează pe emoția adusă de opera sa, ci mai degrabă pe căutarea adevărului și încercarea de a ajunge la claritate, acea sinteză aproape imposibilă între metafizică și artă. Artistul se reîntoarce spre o stare-culoare prin re-contextualizarea nu doar a unor imagini, ci a unui întreg concept şi a acumulărilor, decantate fiecare în parte prin expoziţiile precedente, ieşiri ce au relevat „momentele iluminate”, „intimitatea”, „autodescoperirile şi ascensiunea” (expoziţia „Logos” – Galeria „Dana”) ori au demascat superficialitatea „aurită” (expoziţia „Golden Leaf” – Galeria „N. Tonitza”).

În cele mai recente proiecte ale sale este preocupat să comunice aspecte relevante contextului actual și să exprime un mesaj profund despre lume în general. Pictura sa funcționează ca o privire de ansamblu asupra prezentului, temele centrale fiind natura memoriei umane, limitele comunicării interumane, dar și teme precum schimbarea climatică, scenarii posibile pentru viitor sau modele sociale alternative.
Claudiu Ciobanu, născut în 1984, trăiește și lucrează în Iași.

Cine este Cristian Nae

Cristian Nae este critic de artă, curator și teoretician stabilit în Iași. Este conferențiar universitar dr. habil. la Universitatea Națională de Arte din Iași. Actualmente este vicepreședintele AICA România. A primit granturi și burse de cercetare din partea fundației Erste din Viena (2010), CNCS-UEFISCDI (2015-2016; 2018-2020), the Clark Art Institute, Williamstown (2017), Fundația Getty, Los Angeles si Institutul de Studii Avansate Colegiul Noua Europă din București (2010; 2011-2012; 2018-2020) și programul internațional CAA-Getty (2012; 2017; 2020).

Cele mai recente studii ale sale au fost publicate în volume colective publicate la edituri precum Wiley-Blackwell (Hoboken, NJ and Oxford, 2020), de Gruyter (Berlin, 2020) și Routledge (Londra și New York, 2018), precum și în reviste ca Studies in Eastern European Cinema sau Journal of Contemporary Central and Eastern Europe.

Cel mai recent proiect editorial cuprinde editarea volumului „Romanian Contemporary Art 2010-2020. Rethinking the Image of the World: Projects and Sketches” (Hatje Cantz, Berlin, 2020). A contribuit la monografiile unor artiști precum Decebal Scriba (Kettler Verlag, 2017) și SubREAL (MNAC/Verlag fur Moderne Kunst, 2016). A lucrat pentru Bienala de artă contemporană Periferic și a curatoriat expoziții la Centrul de Fotografie Contemporană din Iași, MNAC București, Salzburger Kunstverein, tranzit.ro. A curatoriat Pavilonul României la cea de a 58-a ediție a Bienalei de la Veneția (2019).