Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Moving East, în ultima săptămână din iulie la Art Space
moving east

Moving East, în ultima săptămână din iulie la Art Space

„Moving East: În casa melcului”, care reunește lucrări ale mai multor artiști emergenți, va putea fi vizitată în ultima săptămână din iulie în Curtea Art Space

Vernisajul este programat pentru 23 iulie, la ora 19:00, iar expoziția va rămâne deschisă până pe 30 iulie.

Ana Botezatu, Diana Brăescu, Bogdan Breza, Ernest Budeș, Lisa Marie Schmitt și Matei Toșa sunt cei care expun la București.

Fenomenul migrației economice și artiștii români

În ultimele trei decenii, sute de mii de români au părăsit țara pentru a se muta în vest din motive economice. Această tendință este în creștere. Deși de-a lungul istoriei artiștii mereu au călătorit pentru a studia, a găsi inspirație și pentru schimburi culturale, în prezent, fenomenul migrației economice poate fi observat în rândul tinerilor artiști români care aleg mai ales capitalele Europei de Vest. Totodată, cea mai mare parte a generației de dinaintea lor, crescută în timpul comunismului, a rămas în țară.

Paradoxal, în ciuda trendului de emigrare a tinerilor artiști, în orașele din România se poate vorbi de o scenă artistică tânără și vibrantă. De aici și întrebarea: cum se face că abordarea artistică a tinerei generații este, cel puțin la prima vedere, atât de diferită de cea a generației anterioare, a profesorilor săi?

Cosmosuri artistice diverse

„Moving East” cuprinde două expoziții care creează un dialog între generația tânără, emergentă, crescută după căderea comunismului, și cea care a trăit pe vremea totalitarismului și a restricțiilor, o eră în care până și lumea artei era sub supraveghere constantă. Fiecare expoziție prezintă artiști emergenți care trăiesc în România sau în afară, artiști ce aparțin de Asociația Centrul Cultural H.D.U., și o tânără artistă din Germania.

Au existat mereu perioade și regimuri în care arta a fost subjugată, restricționată sau cenzurată. Chiar și în zilele noastre, în anumite părți ale lumii, această suprimare continuă. În România, până în 1989, se aștepta ca arta să urmeze în mod clar ideologia regimului comunist, care nega cu desăvârșire diversitatea și libera exprimare. Totuși, numeroși artiși au ales a-și crea limbaje de exprimare opuse acestor cerințe.

„În casa melcului” face saltul în fantastic și parcurge diverse cosmosuri artistice. Aceste lumi ce funcționează după reguli proprii nebănuite, pot fi deslușite printr-o atentă privire cu lupa, prin interpretarea viselor sau a coșmarurilor, citind multitudinea de simboluri și prin intermediul unor moduri diferite de percepție. Expoziția deschide microcosmosul fiecărei poziții artistice prezentate, legându-le ca posibile părți ale unui vast macrocosmos.

Melcul reprezintă un microcosmos de sine stătător, al cărui echilibrul stă în antiteza: este vulnerabil, dar în același timp este și autoprotector; este lent, dar casa îi este aproape – parte a corpului.

„Moving East” este un proiect curatoriat de Lisa Marie Schmitt (Germania) și Alexandru Mihai Budeș (România), sub coordonarea lui Ernest Budeș.