Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Multiple fațele ale naturii în ceramică, la Galateea
multiple fatete, ceramica, galateea 1

Multiple fațele ale naturii în ceramică, la Galateea

Expoziția de ceramică „Multiplee fațete” a artistelor vizuale Heide Nonnenmacher și Heidi Degenhardt e deschisă la galeria Galateea Contemporary Art în perioada 5 iulie – 5 august.

Heide Nonnenmacher și Heidi Degenhardt, stabilite în Germania, atrase de natură și de porțelan, supranumit „aurul alb”, expun la Galateea o mică parte a creației lor.

„Fructele, semințele, florile, creaturile vii subacvatice, toate aflate în continuă mișcare și transformare precum întregul Univers, ne îndeamnă să protejăm mediul în care trăim. Cromatica redusă la alb se identifică cu porțelanul fin, fragil și translucid, dar puternic prin expresie și concizie, și cu radiolarii, coralii și spongierii, sursă de inspirație pentru ambele artiste. Trei accente de culoare, roșu (Porifera roșu), oranj (Puncte colorate) și negru (Recif de corali), suscită întrebări. Oare suntem conștienți că din pricina stresului termic, prin creșterea temperaturii oceanelor (de la emisia de gaze cu efect de seră), coralii devin albi, iar de la apele poluate, negri? Ne-o arată Heide prin simboluri (alb și negru)! Viața se poate stinge, iar Radiolarii, aceste sublime animale marine învelite într-o cochilie silicoasă cu fine prelungiri, ar putea să dispară. La simbol recurge și Heidi când creează din porțelan Porifera roșu 1 și 2. Porifera este o încrengătură din care fac parte Spongierii, primele și cele mai simple animale apărute pe Pământ. Însuși buretele de baie este un spongier. Roșu / Oranj, culori încărcate de semnificații, se identifică cu viața nouă, cu răsăritul și căldura. Aceste piese excepționale din porțelan sugerează viața și moartea, lumina și întunericul, bucuria și tristețea”, explică Cristina Popescu Russu, curatoare.

Vernisajul e programat în 5 iulie 2024, la ora 18:00, în spațiul din Calea Victoriei nr 132.