Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Munch”, un film biografic atemporal despre artistul care a surprins revoluția timpului său
munch1

„Munch”, un film biografic atemporal despre artistul care a surprins revoluția timpului său

Regizorul norvegian Henrik Martin Dahlsbakken a realizat un film biografic despre pictorul Edvard Munch (1863-1944). Acesta este al doilea film consacrat autorului celebrului tablou „Țipătul” (1893), după succesul „Edvard Munch” al lui Peter Watkins din 2005. Într-o manieră mai aventuroasă, „Munch” pune în evidență modernitatea artistului, dându-i viață în zilele noastre.

Munch contemporan

După o primă iubire eșuată, Edward Munch părăseşte Norvegia pentru Berlin, după ce trece prin Paris. Torturat și fragil, consumator de alcool mai mult decât îi era permis, se stabileşte la Copenhaga, unde arta sa, impregnată de expresionism avangardist, se loveşte de convențiile dominante. După zilele de boemie, apare, în film, la sfârșitul vieții, preocupat să-și protejeze pânzele de ocupanții naziști din Norvegia. În cele din urmă, în zilele noastre, un tânăr Edvard Munch încearcă să-și expună lucrările într-o galerie din Copenhaga.

Henrik Martin Dahlsbakken a realizat un film ciudat, ca un tablou de Munch. În timp ce el se supune biografiei pictorului, concentrându-se pe perioada berlineză și apoi pe întoarcerea sa în Norvegia, surprinde privitorul cu un Edvard Munch în Copenhaga anului 2020, pentru a evoca eșecul primei sale expoziții.

Modernitate

Trei actori și o actriță îl interpretează pe artist pe ecran. Regizorul Henrik Martin Dahlsbakken este un observator, un creator și un inovator în materie de biografie filmată.

„Munch” al lui Henrik Martin Dahlsbakken este realizat la 18 ani după producţia lui Peter Walkins. Un succes cu atât mai delicat cu cât este vorba despre un monument național, Edvard Munch, cel mai cunoscut artist norvegian. Pictor a cărui viață și operă au fost tragice și anarhist declarat, Munch își găsește echivalentul în unghiul de vedere al regizorului, care îi trasează chinurile, dar și creativitatea și experiența unei vieți.