Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Licitație la Paris și viitor film biografic pentru pictorița Rosa Bonheur
rosa bonheur

Licitație la Paris și viitor film biografic pentru pictorița Rosa Bonheur

Un pastel inedit al Rosei Bonheur va fi scos la licitație la Paris, la 20 martie, la Christie’s, în cadrul Salon du Dessin, în timp ce această pictoriță de animale și personaje de poveste din secolul al XIX-lea va fi în curând interpretată pe ecran de Mélanie Laurent.

Pastelul, realizat în 1896 după ce Rosa Bonheur (1822-1899) l-a întâlnit pe Buffalo Bill la Expoziția Universală din 1889, „nu era cunoscut și se afla într-o colecție privată franceză de mai multe generații”, a declarat pentru AFP Hélene Rihal, șefa departamentului de desene vechi și din secolul al XIX-lea de la Christie’s Paris.

Acesta a fost „achiziționat inițial de un colecționar, Albert Soubise, avocat, critic muzical și autor de la sfârșitul secolului al XIX-lea, contemporan cu Rosa Bonheur, și apoi a fost transmis descendenților săi”, a adăugat experta.

Măsurând 94 cm lungime (și 57 cm lățime, n.r.) și intitulat „Étude pour l’Émigration des bisons”, este „probabil cel mai mare desen cunoscut al ei, estimat între 100.000 și 150.000 de euro”, potrivit lui Rihal.

Potrivit acesteia, ar putea prezenta interes pentru muzee, „care sunt din ce în ce mai dornice să cumpere lucrări ale unor femei artiste, în special în Statele Unite”.

Retrospectivă în 2022

În 2019, un tablou al Rosei Bonheur reprezentând de asemenea bizoni a fost vândut la licitație pentru 700.000 de dolari de firma americană Coeur d’Alene Art Auction (Idaho), adaugă specialista.

În 2022, o expoziție retrospectivă la Musée des Beaux-Arts din Bordeaux și la Musée d’Orsay din Paris a scos-o pe artistă din uitarea în care căzuse, după ce fusese probabil cea mai cunoscută și artista cea mai bine vândută din secolul său, atât în Franța, cât și în Anglia și Statele Unite, potrivit specialiștilor.

Rosa Bonheur, mai cunoscută pentru cafenelele pariziene care îi poartă numele și ca simbol homosexual decât pentru pictura sa înainte de această retrospectivă, și-a petrecut ultimii 40 de ani din viață la Château de By la Thomery, în Seine-et-Marne, dintre care 30 alături de prietena sa din copilărie Nathalie Micas, de asemenea pictoriță, care a murit în 1889.

Un film biografic, regizat de scriitoarea și regizoarea franceză Fabienne Berthaud, în care pictorița va fi interpretată de actrița Mélanie Laurent, a fost anunțat pentru 2025.

Foto credit: Christie’s