Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Muzee din Austria și Grecia discută potențiala returnare a marmurelor de la Partenon
skyline,of,athenth,with,moanstiraki,square,and,acropolis,hill,,athens

Muzee din Austria și Grecia discută potențiala returnare a marmurelor de la Partenon

Muzee din Austria și Grecia discută despre posibila întoarcere la Atena a două sculpturi antice elene, o mișcare care ar putea avea un efect de răsunet asupra celei mai spinoase dispute din lume privind patrimoniul cultural: soarta sculpturilor de la Partenon aflate la British Museum.

Discuțiile anunțate săptămâna aceasta de Alexander Schallenberg, ministrul austriac de Externe, se referă la două mici piese din operele de marmură de acum 2.500 de ani din Acropole. Sculpturile se află în prezent la Kunsthistorisches Museum din Viena.

Dacă se va ajunge la un acord pentru returnarea lor, acesta ar fi al treilea încheiat de Grecia în câteva luni cu câteva muzee europene care dețin mici părți din sculpturile Parthenonului. Acest lucru ar putea crește presiunea asupra British Museum pentru a returna propria sa colecție, mult mai mare.

Ministrul austriac de externe a discutat această problemă cu omologul său grec Nikos Dendias, aflat în vizită la Viena, a transmis ministerul de Externe, potrivit AP.

Posibil împrumut de la Kunsthistorisches pentru Acropole

Schallenberg a declarat că „discuții tehnice sunt în curs de desfășurare” între Kunsthistorisches Museum și Muzeul Acropole din Atena „cu privire la posibilitatea unui împrumut”, potrivit purtătoarei de cuvânt a Ministerului austriac de Externe, Antonia Praun.

Păstrând o notă de optimism, Dendias și-a exprimat „profunda satisfacție” față de această evoluție, dar nu a oferit detalii despre termenii discutați. Cele două muzee nu au comentat încă.

„Acest lucru se va adăuga la o serie de gesturi extrem de simbolice care pot crea un impuls pozitiv” pentru returnarea sculpturilor de la British Museum, a mai declarat Dendias după întâlnirea cu Schallenberg.

În ianuarie, Muzeele Vaticanului – într-o „donație” din partea Papei Francisc – au returnat cele trei mici părți ale sculpturilor, la scurt timp după ce un muzeu din Palermo (Sicilia) a trimis înapoi singura piesă pe care o deținea.

În februarie, președintele British Museum a declarat că Marea Britanie și Grecia lucrează la un acord prin care Marmurele de la Partenon ale instituției sale vor fi expuse atât la Londra, cât și la Atena. De atunci, nu s-a anunțat nimic.

Cele două sculpturi în relief de la Viena măsoară 26 pe 29 de centimetri și 36 pe 35 de centimetri. Una dintre ele înfățișează doi bărbați cu barbă, iar cealaltă doi tineri călăreți și un cap de cal. Ele făceau parte din friza de 160 de metri lungime care înconjura pereții exteriori ai Partenonului, dedicat Atenei, zeița înțelepciunii.

Sculpturile din Partenon

Realizate între anii 447 și 432 î.e.n., friza și alte sculpturi au rămas în mare parte intacte până când templul – folosit de garnizoana turcă ca depozit de praf de pușcă – a fost aruncat în aer în timpul unui asediu în 1687. Aproximativ jumătate din operele care au supraviețuit au fost luate de diplomatul britanic Lord Elgin la începutul secolului al XIX-lea, pe când Atena se afla încă sub dominația turcilor otomani. Din 1816, acestea au reprezentat o parte esențială a colecțiilor British Museum.

Grecia susține că au fost achiziționate ilegal în timpul unei perioade de ocupație străină. Oficialii britanici au respins cererile repetate de returnare a acestora la Atena.

Cele mai multe dintre celelalte opere se află la Muzeul Acropole, iar fragmente dispersate se află la Paris, Copenhaga, München, Wuerzburg și Viena.