Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Muzee care vor fi inaugurate, redeschise în 2023
national portrait gallery, londra

Muzee care vor fi inaugurate, redeschise în 2023

Mai multe proiecte de construcție și de remodelare a unor muzee demarate în ultimii ani vor fi finalizate în 2023. Astfel că anul acesta vom asista, între altele, la redeschiderea National Portrait Gallery din Londra, inaugurarea Buffalo AKG Art Museum extins și debutul Factory International, muzeu de artă contemporană în Manchester.

Buffalo AKG Art Museum, Buffalo, SUA

Deschiderea: 25 mai. Cost proiectului: 230 milioane de dolari

Finanțat în proporție de o treime de miliardarul Jeffrey Gundlach, muzeul din Buffalo cunoscut anterior sub numele Albright-Knox a primit acum o a treia inițială, devenind AKG. Numele lui va sta și pe o nouă clădire mare, cu pereți din sticlă, conectată la galeriile neoclasice originale din 1905 printr-o punte de sticlă de la primul etaj. Noua clădire masivă cu trei niveluri a fost proiectată de Shohei Shigematsu de la firma internațională de arhitectură OMA și reprezintă o extindere de peste 9.000 de metri pătrați – spații de expoziții, inclusiv o galerie înaltă dedicată instalațiilor de mari dimensiuni.

În altă parte a campusului de pe malul lacului, curtea din centrul clădirii Knox din 1962 a fost acoperită cu sticlă, în stilul Curții Mari a Muzeului Britanic. Noul acoperiș este de fapt o operă de artă, „Common Sky”, realizată de Olafur Eliasson și Sebastian Behmann de la Studio Other Spaces. Acesta va fi centrul activităților comunității muzeului, inclusiv cinci noi săli de cursuri ultramoderne.

Manchester Museum, Manchester, UK

Deschidere: 18 februarie. Cost proiect: 15 milioane de lire sterline

Factory International, Manchester, UK

Deschidere: iunie. Cost proiect 186 milioane de lire sterline

Factory International, noul muzeu de artă contemporană și centru cultural din Manchester, a fost denumit după Factory Records, casa de discuri fondată în 1978 de regretatul Tony Wilson și responsabilă pentru descoperirea unor trupe din Manchester, printre care Joy Division și Happy Mondays. Factory Records a administrat și clubul de noapte Haçienda din Manchester, care a devenit sinonim cu mișcarea „Madchester”. Situat în apropierea studiourilor Old Granada Studios din oraș, centrul se va întinde pe o suprafață de circa 44.000 de metri pătrați, cu un acoperiș care se ridică la 60 de metri deasupra solului. Spațiul de depozitare complet izolat fonic va avea o capacitate de 5.000 de persoane în picioare, în timp ce o sală de spectacole va avea 1.600 de locuri. Centrul va fi folosit pentru expoziții de artă, instalații, operă, teatru și petreceri, dar va fi și sediul permanent al Festivalului Internațional de la Manchester, care se va desfășura între 29 iunie și 16 iulie. Designul a fost supervizat de Ellen van Loon de la Office for Metropolitan Architecture. Potrivit ei, Factory International va avea o „flexibilitate unică” pentru un spațiu cultural de mărimea sa.

Înainte de inaugurarea muzeului, în cealaltă parte a centrului orașului, în februarie se va deschide Muzeul Manchester, care a fost reamenajat. Acesta a fost reproiectat de biroul de arhitectură Purcell și va găzdui acum o serie de noi spații expoziționale. Reamenajarea este susținută de fonduri de la Arts Council England, National Lottery Heritage Fund și Universitatea din Manchester.

The Museum of Art & Photography (MAP), Bengaluru, India

Deschidere: februarie. Cost proiect: nedezvăluit

Situat în apropierea așa-numitului Silicon Valley din India, Muzeul de Artă și Fotografie (MAP) va fi piesa centrală a noului cartier muzeal din Bengaluru. Muzeul este creația colecționarului indian Abhishek Poddar și a fost proiectat de arhitecții locali Mathew & Ghosh. Inițial, inaugurarea era programată pentru decembrie 2022, însă pregătirile s-au prelungit. Cu patru galerii care însumează 13.400 de metri pătrați, muzeul va găzdui 60.000 de lucrări donate de Poddar și colecțiile private ale oamenilor de afaceri indieni Deepak Puri și Rahul Sabhnani. Dar MAP nu va fi doar o casă pentru artefacte fizice; sunt planificate proiecte digitale în parteneriat cu companii de tehnologie, inclusiv Microsoft, Accenture și altele cu birouri în apropiere, în încercarea de a ajunge la o generație de indieni care nu ar putea vizita un muzeu altfel.

Grand Egyptian Museum, Giza, Egipt

Deschidere: 2023. Cost proiect: 1 miliard de dolari

Marele Muzeu Egiptean este un proiect demarat în urmă cu două decenii. El a fost întârziat de evenimente ca Primăvara Arabă și pandemia de Covid-19, însă 2023 ar putea fi anul în care va fi deschis. Muzeul era finalizat „în proporție de 99%” în octombrie și, deși nu a fost anunțată o dată de deschidere, au fost anunțate câteva evenimente preliminare de testare. Cu o suprafață de 147.500 de metri pătrați, va fi cel mai mare muzeu din lume dedicat unei singure civilizații. Cele 100.000 de artefacte egiptene vor fi completate de priveliștea piramidelor. Multe artefacte au fost mutate din alte locuri din Egipt, inclusiv o prezentare aproape completă a obiectelor din mormântul lui Tutankhamon.

International African American Museum, Charleston, Carolina de Sud, SUA

Deschidere: ianuarie. Cost proiect: 125 milioane de dolari

Gadsden’s Wharf din Charleston a fost cândva cel mai mare port de sclavi din SUA. Mai mult de 40% din toți africanii înrobiți au ajuns în țară prin acest port – peste 100.000 de persoane în perioada de vârf a comerțului cu sclavi. Acum, Muzeul Internațional Afro-American este pregătit să se deschidă vizavi de docul istoric. Cu o suprafață de 45.700 de metri pătrați, muzeul a fost proiectat de regretatul arhitect american Henry Cobb și se află pe o serie de stâlpi de 4 metri înălțime deasupra unei grădini memoriale proiectate de arhitectul peisagist Walter Hood. Muzeul își propune să exploreze în mod cuprinzător impactul cultural și socio-economic al sclaviei.

National Portrait Gallery, Londra, UK

Deschidere: 22 iunie. Cost proiect: 35,5 milioane de lire sterline

National Portrait Gallery (NPG) a fost închis în 2020 pentru lucrări de construcție, cea mai importantă remodelare pe care a suferit-o în istoria sa.

Jamie Fobert Architects a reorientat intrarea, astfel încât, în loc să intre pe Charing Cross Road vizitatorii vor intra în galerie printr-o nouă ușă pe fațada nordică, dinspre Piața Leicester. A fost creat și un nou spațiu de învățare sub noua intrare și întreaga clădire monument a fost renovată, inclusiv au fost redeschise luminatoarele care au fost închise încă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Aripa estică originală, folosită recent pentru birouri, va găzdui galerii, în timp ce galeriile de la primul etaj vor fi redenumite Aripa Blavatnik, datorită unei donații de 10 milioane de lire sterline din partea fundației omului de afaceri Leonard Blavatnik. Colecția va fi complet reamenajată.

Arkansas Museum of Fine Arts, Little Rock, Arkansas, SUA

Deschidere: 22 aprilie

Arkansas Museum of Fine Arts a fost închis pentru lucrări ample de renovare și extindere. Va fi redeschis pe 22 aprilie cu un nou atrium conceput de Studio Gang, care unește părțile clădirea existentă cu parcul MacArthur adiacent.

Ad Gefrin, Northumberland, UK

Deschidere: februarie 2023

Curtea regală anglo-saxonă de la Ad Gefrin va fi readusă la viață de un nou muzeu și centru pentru vizitatori. Deschis în februarie 2023, acesta va include o reconstituire a sălii mari, descoperiri arheologice locale, obiecte de la British Museum și chiar o distilerie de whisky.

Museum of Homelessness, Londra, UK

Deschidere: vara 2023

Muzeul persoanelor fără adăpost organizează expoziții temporare și proiecte din 2015. În vara anului 2023 va deschide un spațiu în nordul Londrei, un centru pentru spectacole, discuții și ateliere de lucru dezvoltate de persoane care au experimentat lipsa de adăpost.