Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Muzeul Bayeux a obținut o prețioasă reproducere a celei mai cunoscute opere de artă medievală din lume
foto tapiserie bayeux

Muzeul Bayeux a obținut o prețioasă reproducere a celei mai cunoscute opere de artă medievală din lume

Muzeul Bayeux din Franța a anunțat că a obținut din proprietatea lui Charlie Watts, membru al trupei The Rolling Stones care a decedat în 2021, o reproducere a unei valoroase tapiserii.

În 1872, un fotograf de la Muzeul South Kensington – în prezent Victoria & Albert – a călătorit în Franța pentru a fotografia tapiseria Bayeux, cea mai cunoscută operă de artă medievală din lume.

Fotografia se afla la început, iar imaginile operei de 70 de metri, care descrie invazia Angliei în 1066 de către William Cuceritorul și bătălia de la Hastings, inclusiv uciderea regelui Harold, au fost realizate pe plăci din sticlă și colorate manual, un proces care a durat doi ani.

În cei 150 de ani care au urmat, una dintre cele șase reproduceri fotografice a ajuns în colecția bateristului Charlie Watts. Acum, ea se află cu tapiseria care a fost expusă timp de secole în orașul Bayeux din Normandia.

La o licitație a colecției private a lui Watts de anul trecut, Muzeul Bayeux a cumpărat replica victoriană în mărime naturală a tapiseriei, prezentată pe două suporturi originale din stejar, înaltă de 140 cm, pentru doar 16.000 de lire sterline. Acum a făcut publică această achiziție.

Cea mai lungă fotografie panoramică din secolul al XIX-lea

Clémentine Paquier-Berthelot, reprezentant al muzeului, a spus că acest obiect este cea mai lungă fotografie panoramică din secolul al XIX-lea și că nu este doar un obiect istoric prețios, ci și un instrument vital pentru a urmări deteriorarea tapiseriei.

Se crede că există doar trei exemplare ale copiei: unul într-o colecție privată din Țara Galilor, altul se află în depozit la V&A și cel care a fost deținut de Watts.

„Este extrem de rar și într-o stare foarte bună pentru vechimea sa, iar prețul a fost mult mai mic decât ne așteptam”, a declarat Paquier-Berthelot, citată de The Guardian. „Pe lângă valoarea sa de patrimoniu ca prim document fotografic al tapiseriei și ca reproducere fidelă a acesteia la vremea respectivă, îl putem folosi pentru a urmări deteriorarea și modificările aduse tapiseriei”.

Mii de diferențe, remarcate pe baza fotografiilor

În 2018, presa scria că președintele francez Emmanuel Macron a fost de acord să împrumute Regatului Unit tapiseria atunci când Muzeul Bayeux va fi închis pentru renovare, o idee primită cu scepticism de oficialii muzeului în urmă cu șase ani.

Muzeul trece acum printr-o renovare în valoare de 35 de milioane de euro, iar un purtător de cuvânt al instituției a confirmat pentru The Guardian că tapiseria nu va traversa Canalul Mânecii și nici nu va merge în altă parte, din cauza stării sale fragile.

Paquier-Berthelot a adăugat: „Am identificat deja câteva mii de diferențe pe baza fotografiilor. Din păcate, putem observa că primele scene și ultimele s-au deteriorat în ultimii 150 de ani”.

Realizarea fotografiilor a durat două luni și au fost apoi pictate de artiști de la National Art Training School din Londra, care au lucrat alături de tapiserie în Bayeux pentru a se asigura că folosesc culori cât mai apropiate de original. „Rolele” finalizate au fost prezentate la Expozițiile Universale de la Londra în 1873 și Chicago în 1893 și au fost primele imagini ale tapiseriei care au circulat în întreaga lume, urmând să fie reproduse ulterior în cărți și postere.

Nu e cunoscut când a achiziționat Watts această rolă rară. V&A, care este partener al Muzeului Bayeux din 2022 pentru a colabora la studierea tapiseriei, încă deține cele 180 de plăci fotografice pe sticlă realizate în 1872.

Obiect al patrimoniului mondial UNESCO

Este așteptat ca muzeul francez să fie redeschis în 2027, la împlinirea a 1.000 de ani de la nașterea lui William Cuceritorul, când fotografiile, cumpărate pentru muzeu cu fonduri de stat și regionale, vor fi expuse alături de tapiserie.

Tapiseria Bayeux, care este de fapt o broderie realizată cu fire de lână pe pânză țesută, are o  înălțime de 50 cm și este listat de UNESCO drept obiect al patrimoniului mondial. Cântărește 350 kg și cuprinde 58 de scene, dintre care 25 au loc în Franța și 33 în Anglia, inclusiv 10 scene care înfățișează bătălia de la Hastings și uciderea regelui Harold al Angliei cu o săgeată care i-a străpuns ochiul.

Este expusă la muzeu din 1982 și atrage aproximativ 400.000 de vizitatori în fiecare an. La sfârșitul secolului al XIX-lea, un grup de meșteri în broderie a realizat o reproducere a tapiseriei Bayeux, iar aceasta se află la Muzeul Reading.