Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Muzeul de Artă Arad, redeschis. Galeria de Artă Românească, inaugurată
muzeul de artă arad

Muzeul de Artă Arad, redeschis. Galeria de Artă Românească, inaugurată

Muzeul de Artă Arad va fi redeschis pe 10 mai, când va fi inaugurată Galeria de Artă Românească și va avea loc, cu acest prilej, prima expoziție Art Safari în oraș.

Spațiul expozițional al muzeului din strada Gheorghe Popa de Teiuș a fost renovat și modernizat prin inserturi cu tehnologie digitală (realitate augmentată, tablouri interactive, sală imersivă, mese interactive).

Va fi inaugurată Galeria de Artă Românească și vor fi vernisate două expozițiile temporare: „Nașterea Luminii. Onisim Colta” și „Irina Dragomir. Roșu, galben și albastru” – prima expoziție Art Safari în Arad.

„Deschiderea Muzeului de Artă Arad, după un amplu proces de modernizare a spațiilor expoziționale, reprezintă una din cele mai semnificative investiții ale Consiliului Județean în infrastructura culturală a județului Arad din acest an”, a transmis Ionel Bulbuc, vicepreședintele Consiliului Județean Arad.

Galerie de artă românească cu lucrări din colecțiile Complexului Muzeal Arad

Bogdan Blaga, directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad, a punctat: „Prin noua abordare expozițională a Muzeului de Artă și deschiderea în premieră la Arad a Galeriei de Artă Românească cu lucrări din colecțiile Complexului Muzeal Arad, prin realizarea unor expozitii temporare cu impact la nivel național și prin introducerea noilor tehnologii, pornind de la colecțiile muzeului – tablouri interactive, experiență imersivă, mese interactive pentru copii, realitate augmentată în care arta se îmbină cu tehnologia – ne dorim ca vizitele la muzeu să devină mai atractive și mai plăcute pentru publicul larg și totodată să stimulăm creativitatea artistică, în special în rândul copiilor”.

Structurată în intervalul secolelor XIX-XX, expunerea din Galeria de Artă Românească prezintă cele mai semnificative lucrări din colecția de artă a Complexului Muzeal Arad. Începuturile picturii de șevalet, pictorii pașoptiști, întemeietorii școlii românești de arte frumoase și studenți ai acestora, cu lucrări stilistic încadrate romantismului, realismului și neoclasicismului, influențe și interpretări impresioniste, postimpresioniste sau simboliste, pictura anilor interbelici, cu nume de referință pentru istoria artei, organizată în segmente tematice, sunt reperele pe care se dezvoltă conceptul curatorial.

Curator este Adriana Pantazi.

Expoziția „Nașterea Luminii. Onisim Colta”

„Nașterea Luminii. Onisim Colta” este o expoziție cu caracter retrospectiv, deschisă la Muzeul de Artă Arad până la finalul acestui an.

Selecția asupra unor etape din creația lui Onisim Colta (1952 – 2022), începând din 1985 până în 2020, alătură lucrări de grafică, pictură, obiecte regăsite în cicluri tematice precum Lumină și materie, Cărți și faguri, Arhetipuri și simboluri. Opera lui Onisim Colta și, înainte de orice, artistul ca personalitate cu identitate vizuală generată de însăși creația sa, fac parte din acea zonă a artei românești unde este decelată, interpretată simbolistica creștină.

Curatori sunt Ioan Paul Colta și Adriana Pantazi.

Prima expoziție Art Safari la Arad

Expoziția de artă contemporană „Irina Dragomir. Roșu, galben și albastru” are loc cu ocazia redeschiderii Galeriei de Artă Românească, în perioada 10 mai – 31 iulie 2023.

Lucrările Irinei Dragomir, prezentă anul trecut la Art Safari, se remarcă prin elementele din cultura pop, tendințe, simboluri și convenții contemporane, precum și prin compoziții simetrice și contraste cromatice. Personajele ei transmit povești despre lucruri pe care le-a trăit, gândit și simțit de-a lungul timpului. Femeile joacă un rol principal în arta ei, reprezentând voci ale feminității în diverse ipostaze. Claritatea și realismul mesajului pe care artista îl transmite vine din naturalețea cu care surprinde emoția feminină, pe care o trăiește la rândul ei.

Curator este Alexandru Rădvan.

kinema ikon / kimaera

Din anul 2012, într-un spațiu distinct și dedicat, își desfășoară activiatea membrii și invitații kinema ikon. Evenimentele continuă cu proiectul „kimæra”. Compus din 10 lucrări realizate de către 10 artiști, pe parcursul a doi ani, proiectul își propune să devină dintr-un corp hibrid, o meta-instalație digitală interactivă în care fiecare lucrare/modul va fi funcțional ca parte și ca întreg.

Instalația combină vechile media cu cele digitale, spațiul public al orașului cu IoT (internetul lucrurilor), AR (realitatea augmentată), imprimarea 3D, sunet și imagine generate de AI, aplicații mobile, NFT, coordonate de un computer central. Fiecare din cele 10 module are un input și un output care dau posibilitatea lucrărilor să interacționeze între ele.

Curator este Călin Man.