Muzeul din Cardiff a eliminat portretul lui Thomas Picton din colecţie, din cauza trecutului acestuia, ca proprietar de sclavi
Un portret al lui Thomas Picton, care îl prezintă ca erou a fost eliminat din expoziţia Muzeului Naţional din Ţara Galilor , informează BBC.
Picton a murit la Waterloo şi a fost considerat un erou, dar, potrivit datelor istorice, în perioada în care a fost guvernator al Trinidad, şi-a torturat şi abuzat sclavii şi a fost cunoscut ca fiind un “tiran”.
Astfel, potretul său din muzeul galez a fost coborât de pe simeze şi pus în depozit iar, în paralel, doi artişti originari din Trinidad vor crea opere care să pună în context istoria lui.
Biografia lui Picton a început să fie contestată odată cu mişcarea Black Lives Matter, în 2020. De altfel, Consiliul din Cardiff a votat să scoată statuia lui Picton din spaţiul dedicat eroilor, în primărie.
Portretul lui Sir Thomas Picton a fost dăruit de către Contele de Plymouth, în 1907, dar este mai vechi şi se crede că a fost expus inclusiv la Royal Academy din Londra, în 1816.
Picton s-a născut în Haverfordwest, în 1758 şi a fost cunoscut ca ofiţerul de cel mai mare rang care a pierit în bătălia de la Waterloo, în 1815.
Dar, în calitate de guvernator al Trinidad, în anii 1790 spre începutul secolului XIX , a autorizat folosirea torturii asupra localnicilor, inclusiv asupra minorilor, precum Luisa Calderon, de 14 ani, acuzată de furt.
Acest ultim incident a făcut ca el să fie chemat la Londra, pentru un proces, în care a fost condamnat, dar a câştigat apelul.
Credit foto: National Museum Wales, via BBC