Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Muzeul Luvru a blocat vânzarea unui tablou „tezaur național” pictat de Jean Siméon Chardin

Muzeul Luvru a blocat vânzarea unui tablou „tezaur național” pictat de Jean Siméon Chardin

Muzeul Luvru a blocat vânzarea unui tablou Jean Siméon Chardin, „Le Panier de fraises des bois/ Basket of Wild Strawberries” (1761), adjudecat în urmă cu o săptămână pentru suma record pentru artist de 26,8 milioane de dolari, acesta  fiind desemnat „tezaur național”.

Pictura a fost adjudecată la o licitație Artcurial de dealerul newyorkez Adam Williams. Întrucât anteriorul preț maxim pentru o lucrare a artistului a fost de 8 milioane de dolari, această lucrare a atras numeroase oferte.

Muzeul Luvru a decis că își dorește tabloul și, chiar dacă nu a dispus de fonduri suficiente pentru a-l achiziționa în licitație, a blocat vânzarea invocând legea franceză.

Luvru alocă pentru achiziții 20% din banii obținuți pe bilete

Odată ce un obiect este declarat în Franța „tezaur național”, statul poate bloca vânzarea acestuia timp de doi ani și jumătate.

Declararea unei lucrări de artă drept „tezaur național” este deseori folosită în Europa pentru a preveni vânzarea și exportul unor opere importante.

În cazul lui Chardin, muzeul trebuie să găsească fonduri pentru a cumpăra pictura.

Muzeul alocă fondului de achiziții aproximativ 20% din banii obținuți în urma biletelor vândute. În mod obișnuit, poate strânge circa 7 milioane de dolari anual, potrivit theartnewspaper.com. Astfel, e puțin probabil ca după doi ani să reușească să cumpere acest tablou, chiar dacă numărul vizitatorilor a început să crească odată cu ridicarea restricțiilor impuse în contextul pandemiei.