Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Muzeul Luvru şi Biblioteca Naţională, printre instituţiile de cultură franceze care au trimis în Ucraina materiale pentru protejarea operelor de artă
Muzeul Luvru, ilustraţie, Curatorial

Muzeul Luvru şi Biblioteca Naţională, printre instituţiile de cultură franceze care au trimis în Ucraina materiale pentru protejarea operelor de artă

Peste 20 de instituţii franceze, printre care Muzeul Luvru, Biblioteca Naţională şi Musée du Quai Branly – Jacques Chirac, au donat către Ucraina 15 tone de materiale necesare pentru protejarea operelor de artă în situaţii de criză, arată The Art Newspaper.

Un camion cu lăzi şi folii protectoare, extinctoare şi pături ignifuge a plecat de la Paris către Varşovia, unde profesioniştii din domeniu vor prelua aceste obiecte necesare şi le vor transporta peste graniţă, în Ucraina.

Această iniţiativă a fost coordonată de către comitetul francez al Consiliului Internaţional al Muzeelor (Icom), care a făcut, la începutul lunii, un apel urgent pentru un asemenea ajutor.

Preşedinta Icom Franţa, Juliette Raoul-Duval a spus că reprezentanţii muzeelor din Ucraina au cerut în primul rând materiale care să protejeze operele care sunt mutate de personal în locuri sigure.

Un al doilea transport asemănător ar putea fi trimis către Polonia, în ultima săptămână din martie

Pe termen lung, comitetul francez al Icom are strategii suplimentare pentru a ajuta profesioniştii din cultură din Ucraina. Aceştia din urmă sunt bineveniţi în Franţa, unde muzeele sunt pregătite să primească persoane care se refugiază din calea războiului, a adăugat Raoul-Duval.

La începutul lunii, ministerul francez al Culturii a anunţat un fond de 1 miliard de euro, pentru ajutor acordat refugiaţilor care doresc să studieze şi să lucreze în domeniul artei, dar şi „artiştilor ruşi disidenţi”.