Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Angajaţi ai instituţiilor de cultură din Ucraina, în cursă contra-cronometru pentru salvarea operelor de artă
Muzeul de Arheologie din Odesa

Angajaţi ai instituţiilor de cultură din Ucraina, în cursă contra-cronometru pentru salvarea operelor de artă

Directori de muzee au refuzat să părăsească Ucraina, unii angajaţi dorm alături de opere de artă ori încearcă să le mute, în cazul unor atacuri asupra instituţiilor de cultură. Există cazuri de opere care au fost deja pierdute în urma conflictului armat din Ucraina, dar cei dedicaţi încearcă să găsească o soluţie. BBC a vorbit cu angajaţi din domeniul culturii privind soluţiile pe care aceştia le-au găsit pentru a salva arta din ţară.

Olesia Ostrovska-Liuta, directoarea Misteţki Arsenal din Kiev, unul dintre cele mai mari muzee de artă din Europa, a decis să rămână în oraşul ei. „Situaţia muzeelor nu este diferită de cea a spitalelor, şcolilor şi zonelor rezidenţiale. Suntem toţi bombardaţi”, a declarat ea pentru BBC.

Muzeul adăposteşte artă contemporană şi avangardistă din Ucraina, iar Ostrovska-Liuta spune că războiul nu atacă doar oamenii, ci şi cultura.

Muzeul din Ivankiv, incendiat

Angajaţii muzeelor sunt astfel într-o cursă contra-cronometru să salveze operele din muzee şi deja au văzut cum lucrări de valoare pot fi pierdute în conflictul armat. Potrivit relatărilor, forţele ruse au dat foc muzeului din Ivankiv, la nord-vest de Kiev. În muzeu erau 25 de lucrări semnate de Maria Primacenco, artistă care l-a făcut pe Pablo Picasso să spună despre ea că este un „miracol al artei”. The Times relatează că mai puţin de jumătate din operele sale au fost scoase din incendiu, de către un localnic, iar restul au ars.

Potrivit criticului de artă Konstantin Akinsha, Ministerul ucrainean al Culturii a transmis, înainte de începerea conflictului, un ghid pentru protejarea şi eventuala evacuare a operelor de artă din colecţiile muzeelor.

BBC relatează că, în întreaga ţară, oameni din mii de muzee fac eforturi să adăpostească operele. Mai mult, pun la punct un inventar digital al acestora, în cazul în care vor fi furate. De asemenea, locurile în care operele de artă sunt mutate rămân secrete, pentru a nu fi jefuite.

Ucraina adăposteşte şapte situri care fac parte din Patrimoniul UNESCO, iar printre acestea se regăseşte Catedrala „Sfânta Sofia” din Kiev, cu superbele sale turle aurite şi cu o frescă bizantină a Fecioarei Maria.

BBC o citează pe Anna Reid, autoarea cărţii „Borderland: A Journey Through the History of Ukraine”, care spune că bombardarea unor oraşe precum Lviv, Odesa ori Kiev, care au biserici şi mănăstiri cu icoane adevărate opere de artă va fi „o pierdere culturală pentru Europa echivalentă cu distrugerea Dresdei, în Al Doilea Război Mondial”.

Fotografie: Muzeul de Arheologie din Odesa