Muzeul Metropolitan din New York – Cinci secole de pictură europeană într-o nouă lumină după cinci ani de renovări
Sute de capodopere olandeze, flamande, franceze, italiene, spaniole și engleze au fost readuse la viață în cadrul expoziției permanente „Look Again: European Paintings 1300-1800” a Metropolitan Museum din New York.
Metropolitan Museum of Art din New York și-a redeschis la 20 noiembrie aripa dedicată maeștrilor din secolele XIV-XIX, după cinci ani de renovare.
Sălile au fost renovate și a fost instalat un nou sistem de iluminat, cu un cost de 150 de milioane de dolari. Peste 700 de capodopere de Vermeer, Rembrandt, Poussin, Caravaggio, El Greco, Velázquez, Goya și David au fost readuse pe pereții celor 45 de galerii în cadrul expoziției permanente „Look Again: European Paintings 1300-1800”.
Met deține „una dintre cele mai mari colecții de pictură europeană din lume”, s-a lăudat directorul instituției, Max Hollein, în cadrul unei conferințe de presă.
Pentru acest istoric de artă austriac, care conduce unul dintre cele mai bogate muzee din lume grație donatorilor săi, renovarea excepțională a acestei aripi de pictură europeană, la primul etaj al scării monumentale a clădirii, „dovedește filantropia New York-ului și a newyorkezilor care privesc spre Europa”.
O lumină perfectă
Lucrările erau esențiale, deoarece Met a pierdut vizitatori din 2019.
Datând din 1939 și renovate în anii 1950, ferestrele de pe acoperiș care lasă să intre lumina naturală erau într-o stare jalnică. Din 2018 și până zilele trecute, toate încăperile cu tavane străpunse de luminatoare au fost revopsite, reorganizate cronologic și iluminate din nou, cu un cost de 150 de milioane de dolari. O „lumină perfectă” datorită iluminării naturale de la acoperișurile de sticlă renovate și a iluminării artificiale de la plafonierele cu LED-uri, potrivit lui Max Hollein.
Giganticul muzeu – cu o arhitectură Beaux-Arts datând de la începutul secolului al XIX-lea și al XX-lea și amplasat pe Fifth Avenue, la marginea Central Park – deține „cea mai mare colecție de artă olandeză din secolul al XVII-lea din afara Europei, și de Greco și Goya din afara Spaniei”.
Achiziții noi
De asemenea, Met tocmai a achiziționat tablouri realizate de femei artiste sau portrete ale acestora, cum ar fi o natură moartă a pictoriței flamande Clara Peeters din secolul al XVII-lea și portretul unei femei indiene realizat de pictorul britanic William Wood la sfârșitul secolului al XVIII-lea, în timpul colonizării Indiei. Pe lângă capodoperele maeștrilor olandezi și flamanzi – Vermeer, Rembrandt, Bruegel cel Bătrân -, bijuteriile pictorilor renascentiști venețieni precum Tițian, Tintoretto, Veronese și Canaletto concurează cu Caravaggio, Poussin, Le Nain și Velazquez.