Muzeul MUSA din Viena expune opere de artă naziste pentru a se confrunta mai bine cu trecutul său
Muzeul MUSA din Viena expune, până la 24 aprilie 2022, opere de artă naziste din depozitele sale. „Auf Linie” este numele expoziției care adună sculpturi și picturi ale gloriei regimului nazist. O modalitate pentru țară de a se confrunta cu trecutul ei, potrivit francetvinfo.fr.
Tablouri, ceramică și afișe interzise pe piață
Evenimentul aruncă o lumină inedită asupra politicii artistice în țara natală a lui Adolf Hitler, anexată în 1938 de Germania nazistă. Există acolo tablouri, ceramică sau afișe care au fost interzise pe piață.
Muzeul a decis să le expună numerotate, fără a le despacheta complet.
După ce Austria a aderat la Reich în 12 martie 1938, regimul a preluat controlul asupra politicii culturale pentru a o aduce „în ton cu viziunea sa ideologică și rasistă”.
Artiștii trebuiau să se înregistreze la o autoritate de supraveghere, „Camera de Arte Frumoase a Reich-ului”, care se asigura că producția se conformează canoanelor dictate de Berlin. Puțini dintre austrieci știu cine sunt cei 3.000 de membri ai acestei asociații care au acceptat să-i înlocuiască pe creatorii evrei și de avangardă, considerați „degenerați”, pentru a servi unei ideologii criminale.
Inaugurată în octombrie, expoziția a atras mai mult de 4.000 de vizitatori în prima lună, semn pentru purtătorul de cuvânt al muzeului Konstanze Schäfer de „mare interes” al unui public pregătit pentru dezbatere.
Recent, Viena a lansat un concurs pentru a „contextualiza” în sfârșit o statuie a lui Karl Lueger, un fost primar antisemit al capitalei, care l-a inspirat pe Hitler. Orașul își revizuiește și numele străzilor, dintre care unele onorează personalități compromise.
Foto credit: wienmuseum.at