Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Muzeul Național Brukenthal marchează 207 ani de la deschiderea publică
palatul brukenthal, curatorial

Muzeul Național Brukenthal marchează 207 ani de la deschiderea publică

Muzeul Național Brukenthal împlinește 207 ani de la deschiderea publică, iar în 25 februarie Palatul din Piața Mare din Sibiu va putea fi vizitat gratuit.

Muzeul Național Brukenthal este prima astfel de instituție deschisă pe teritoriul actual al României și din Europa Centrală și de Est. Baronul Samuel von Brukenthal (1721-1803) a pus bazele muzeului în palatul său construit în 1791 în Piața Mare din Sibiu. În ultimii ani de viață, Brukenthal a dispus deschiderea palatului pentru publicul interesat de obiectele de artă pe care le adunase de-a lungul a cincizeci de ani, lucru menționat în testamentul său. El a decretat ca valoroasele lui colecții de cărți, picturi, gravuri, colecții de minerale, monede și antichități să rămână împreună și să poată fi văzute de public în palatul său din Sibiu. În 25 februarie 1817, instituția a fost deschisă de primpreotul evanghelic din Sibiu, iar în luna septembrie muzeul a primit vizita împăratului Francisc I și a soției lui Carolina Augusta.

Alexandru Constantin Chituță, managerul interimar al muzeului, transmite: „Brukenthal a întregit această moștenire cu un capital bănesc. Din acest fond trebuia plătit un custode, iar biblioteca trebuia să fie permanent îmbogățită. Din anul 1817, Muzeul Brukenthal a avut o activitate neîntreruptă. Muzeul Național Brukenthal este astăzi o instituție publică de importanță națională, fiind singura instituție de acest gen din Sibiu subordonată Ministerului Culturii. Colecția s-a îmbogățit constant, activitatea de cercetare și restaurare este extraordinară, iar marketingul muzeal este astăzi unul dintre cele mai performante din România”.

Astăzi instituția ește în plin proces de actualizare și modernizare, menționează Chituță, ținând cont de noile tendințe și mijloace existente. Există un consiliu de administrație mixt, împreună cu membrii Parohiei Evanghelice CA din Sibiu care dorește ca existența muzeului să fie continuată spre bucuria vizitatorilor.