Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Muzeul Städel din Frankfurt, îmbogăţit cu peste 4.000 de lucrări ale artistului francez Honoré Daumier
honore daumier album caricaturana

Muzeul Städel din Frankfurt, îmbogăţit cu peste 4.000 de lucrări ale artistului francez Honoré Daumier

Colecționarul Hans-Jürgen Hellwig va dona Muzeului Städel din Frankfurt peste 4.000 de lucrări ale artistului francez Honoré Daumier, cunoscut mai ales pentru caricaturile sale.

Cu ocazia celei de-a 125-a aniversări, Muzeul Städel din Frankfurt va primi una dintre cele mai mari colecții de opere ale lui Honoré Daumier din afara Franței, ca dar din partea colecționarului Hans-Jürgen Hellwig. O selecție a acestora va fi expusă la muzeu începând cu 24 ianuarie și până la 12 mai.

Hellwig a fost de acord să doneze Asociației Prietenii de la Städel, în luna iunie a acestui an, 4.200 de litografii și gravuri pe lemn, 19 desene, două picturi și două sculpturi în bronz ale artistului francez din secolul al XIX-lea. Multe dintre lucrări nu au fost niciodată expuse. La Städel vor fi expuse 120, printre care 17 desene.

Expoziţie care oferă vizitatorilor o plăcere senzuală”

Donația va face din Städel „unul dintre cele mai importante centre de cercetare Daumier din Germania”, a declarat Philipp Demandt, directorul muzeului. El a promis o expoziție care „oferă vizitatorilor o plăcere senzuală, care ascute mințile și invită la dezbateri cu privire la întrebările fundamentale ale timpului nostrum”.

Cunoscut mai ales pentru caricaturile sale, Daumier a fost un comentator satiric și ascuțit al politicii epocii sale, un republican care îl disprețuia frecvent pe regele Ludovic Filip I și un apărător fervent al ideilor liberale și al libertății de exprimare.

Caricaturile lui Daumier au fost publicate în ziarele La Caricature și Le Charivari. Contemporani precum Eugène Delacroix și Charles Baudelaire i-au admirat măiestria desenului.

Unele dintre gravurile din colecția lui Hellwig poartă comentarii ale cenzorilor, „oferind o perspectivă fascinantă asupra procesului complex de publicare a acestor pagini într-o epocă a cenzurii”, se arată în comunicatul Städel. După ce cenzura a devenit mai fermă în 1835, caricaturile din Le Charivari s-au axat în principal pe observații satirice ale societății și ale vieții de zi cu zi.

Daumier a creat personajul Robert Macaire, un escroc fără scrupule, hotărât să se îmbogățească rapid – și o întruchipare batjocoritoare a mentalității materialiste a Monarhiei din Iulie (regimul din Franţa între 1830 şi 1848).

Printre creațiile sale ulterioare se numără Ratapoil, un polițist neoficial îmbrăcat sumar, angajat de președintele și mai târziu de împăratul Louis Napoléon Bonaparte. Temele abordate de Daumier au variat de la târgurile comerciale mondiale și calea ferată, până la redesenarea Parisului de către baronul Haussmann și inventarea fotografiei.

Hellwig este avocat și politician local din Frankfurt, care a colecționat artă în ultimii 60 de ani și a fost consiliat de Margret Stuffmann, fost curator de stampe și desene la Städel, care l-a încurajat să își extindă colecția dincolo de caricaturile politice ale lui Daumier și să includă picturi, desene și sculpturi, și l-a pus în legătură cu comercianți din întreaga lume. De asemenea, Hellwig a făcut parte, timp de peste trei decenii, din consiliul de administrație al Asociației Prietenilor de la Städel. Colecția sa reflectă un interes deosebit pentru litografiile politice ale lui Daumier.

Foto credit: www.staedelmuseum.de