Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  National Gallery din Londra sporește măsurile de securitate

National Gallery din Londra sporește măsurile de securitate

National Gallery din Londra sporește măsurile de securitate, în contextul protestelor care au în vizor capodopere ale artei, și interzice începând cu 18 octombrie accesul cu lichide și genți voluminoase.

Decizia vine la câteva zile după ce liderii colecțiilor naționale și ai principalelor muzee regionale din Regatul Unit au semnat o scrisoare deschisă în care afirmă că protestele care implică opere de artă notabile „trebuie să înceteze”. În ultimii doi ani au avut loc, în special în Europa, zeci de astfel de manifestări ce au avut în centru capodopere pentru a atrage atenția asupra unor cauze de mediu, dar și asupra unor conflicte socio-politice.

Documentul semnat de National Museum Directors’ Council (NMDC) menționează în special cinci incidente petrecute la Galeria Națională din Londra începând cu iulie 2022. Aceste proteste, conduse de grupuri ecoactiviste precum Just Stop Oil, au implicat opere de artă renumite precum „Sunflowers” a lui Vincent van Gogh, „The Haywain” a lui John Constable și „Rokeby Venus” a lui Velázquez.

Ulterior, grupurile de activiști Just Stop Oil și Youth Demand au propus o întâlnire la muzeul londonez pentru săptămâna viitoare. Nu este clar dacă aceasta va avea loc.

Colecție de neînlocuit

Noile măsuri de securitate sunt în vigoare începând de vineri. Nu pot fi aduse lichide în muzeu, dar se fac excepții în cazul formulelor pentru bebeluși, al laptelui pentru ei și medicamentelor prescrise.

Vizitatorii sunt îndemnați să aducă „articole minime”, adică să vină fără genți mari. Ei trebuie să treacă prin detectoarele de metale instalate la toate intrările. Gențile și rucsacurile vor fi de asemenea inspectate la intrare.

„Colecția pe care o deținem este de neînlocuit și, cu fiecare atac, am fost nevoiți să ne gândim să punem mai multe bariere între oameni și operele de artă pentru a păstra aceste obiecte fragile pentru generațiile viitoare”, a transmis muzeul, prezentând scuze pentru inconveniente. „Sperăm că ei înțeleg de ce este necesar să facem acest lucru”.