Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  National Gallery marchează 200 de ani cu un program în valoare de 95 de milioane de lire sterline
National Gallery

National Gallery marchează 200 de ani cu un program în valoare de 95 de milioane de lire sterline

National Gallery marchează 200 de ani cu un program în valoare de 95 de milioane de lire sterline ce cuprinde expoziții în Regatul Unit cu opere semnate de Caravaggio, Velázquez, JMW Turner și Rembrandt ce vor fi împrumutate în premieră unor instituții din țară.

Douăsprezece capodopere de la unul dintre cele mai importante muzee britanice vor călători prin Regat cu ocazia a 200 de ani de existență a National Gallery.

Expoziții simultane vor avea loc începând cu 10 mai 2024 în 12 instituții. Unele dintre aceste picturi nu au mai fost împrumutate până acum de muzeul londonez.

Planurile pentru bicentenar, în valoare de 95 de milioane de lire sterline, includ o expoziție specială Van Gogh, crearea unei noi galerii digitale accesibilă de oriunde din lume, ateliere de artă în Marea Britanie și modernizarea National Gallery din Trafalgar Square, relatează BBC.

Artistul Jeremy Deller, recompensat cu Premiul Turner, a fost angajat să creeze o lucrare dedicată bicentenarului ce va fi amplasată în spațiul public.

Programul nu este încă finalizat, muzeul urmând să facă alte anunțuri legat de evenimente aniversare.

NG200: National Treasures

Cele 12 capodopere din patrimoniul National Gallery ce vor fi prezentate în Regat sunt: „A Young Woman standing at a Virginal” – Vermeer, „The Supper at Emmaus” – Caravaggio, „The Toilet of Venus” – Velázquez, „The Fighting Temeraire” – JMW Turner, „The Water-Lily Pond” – Monet, „Self Portrait as Saint Catherine of Alexandria” – Artemisia Gentileschi, „The Umbrellas” – Renoir, „The Hay Wain” – Constable, „Whistlejacket” – Stubbs, „Venus and Mars” – Botticelli, „The Wilton Diptych” – autor necunoscut, și „Self Portrait at the Age of 34” – Rembrandt.

venus and mars, botticelli (1485)

„Venus and Mars”, Botticelli (cca. 1485)

Acestea vor ajunge la 12 muzee și galerii din Regat. „The Wilton Diptych” și „Venus and Mars” nu au fost vreodată împrumutate de National Gallery.

the wilton diptych (1395 1399)

„The Wilton Diptych” (1395 – 1399)

Totuși, din colecția care cuprinde acum 2.400 de lucrări (1% create de femei), acestea 12 reprezintă o prea mică parte.

Expozițiile NG200: National Treasures vor debuta în mai 2024, iar locurile în care vor ajunge urmează să fie anunțate.

National Gallery

National Gallery a fost înființată în urmă cu aproximativ 200 de ani de către Parlament pentru a crea o colecție de tablouri pentru folosință publică. Însă până acum, singurul mod în care publicul a putut să vadă operele de artă a fost venind la Londra.

Întreaga colecție a fost mutată o singură dată, pentru a fi protejată de atacul Germaniei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Picturile au fost atunci transportate în Țara Galilor, apoi cele 2.000 de lucrări au fost ascunse în Snowdonia.

A durat câteva decenii până ce ele au revenit la Londra. Ulterior, galeria a împrumutat opere de artă unor instituții internaționale, însă nu și în țară.

În ultimii ani, galeria și-a intensificat eforturile de a împărtăăși patrimoniul. După ce a cumpărat în 2018 un autoportret al artistei italiene Artemisia Gentileschi, pictura barocă a pornit într-un turneu prin Marea Britanie, fiind prezentată nu în muzee și galerii, ci în locuri în care a fost accesibilă tuturor – școli, unități medicale, închisori și biblioteci.