
Neo Art Connect – Artă, știință și comunitate, la Muzeul Național Tehnic
Neo Art Connect, singura anuală și rețea de artă și știință din România, cu mai mult de 50 de proiecte internaționale din 8 țări, dedicată sustenabilității și educației inovatoare are loc în perioada 5 – 30 iunie, la Muzeul Național Tehnic „Dimitrie Leonida”, și până la final de octombrie în rețeaua de 11 orașe din țară.
Cu tema „Comunitate”, cu focus pe sustenabilitate, educație inovativă și impactul noilor tehnologii asupra societății, cea de-a treia ediție cuprinde expoziții, conferințe și performance-uri.
Artiști expozanți
Curatoare sunt Andreea Sandu și Anca Boeriu. „Cea mai valoroasă verigă în dezvoltarea sustenabilă a comunității este factorul uman prin asigurarea unui proces de educare, dezvoltare și continuitate, mai ales în contextul provocărilor tehnologice și socio-economice acute. Identificăm împreună perspective creative generate de impactul științei, cercetării, a noilor tehnologii cu focus pe dezbaterea legată de inteligența artificială, asupra culturii și educației”, spun cele două.
În premieră, în centrul expoziției se află lucrările câștigătorilor Burselor NAC 2025: Serena Stan & Ciprian Constantinescu, Carla Cezara Pădurean, Peter Leidl, Ioana Nicoară și Mihai Aureliu Savin. Proiectele au beneficiat de mentorat, promovare națională și burse în valoare totală de 5.000 de euro.
Conceptul curatorial integrează lucrări și instalații importante ale artiștilor Lidia Zielińska (Polonia), Málna Mozsolits (Ungaria), Andreea Zang Vita și Hella Fowein-Haganah (Germania), Vincente Branco (Panama), Selma Özevin (Turcia), Albert Guillaumes Marcer (Spania) susținut de Ambasada Spaniei și o serie de documentare și lucrări video susținute de Institutul Cervantes, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București și Forumul Cultural Austriac (din cadrul Ars Elecronica 2024). Artiștii români invitați sunt Adina Aldea, Alexandru Berceanu, DAI (Dan Adrian Ionescu), Alexandru Papuc, Lucian Sebastian Radu, Alina Rizescu, Sabina Suru, Mihai Zgondoiu, Vladimir Păun Vrapciu), o selecție a proiectelor tinerilor artiști susținute de juriul Burselor NAC, alături de instalații exterioare create de Sergiu Chihaia (Every Can Counts) și Bogdan Curelariu (OAR Iasi și RDW), alături de intervenții și animații susținute de UNarte și Ambasada Spaniei.
Program NAC, iunie 2025
5 iunie, ora 19:00 – Vernisaj, ora 20.00 – intervenție performativă Alexandra Dancs și Vlad Benescu, performance UNATC și DJ sessions.
6 iunie, ora 17:30 – Conferința NAC #1:
„Comunitate – Provocările și Oportunitățile Noilor Tehnologii în Educație și Cultură: Sustenabilitate prin Inovație”, trei paneluri ce vor fi transmise și online, moderate de Horea Avram, Anca Boeriu și Andreea Sandu, urmate de performance Alina Tofan de la ora 20.30.
20 iunie, ora 17.30 – Seară de filme și Artist talk susținute de Goethe Institut, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, Institutul Cervantes București și Forumul Cultural Austriac București
27 iunie, ora 17:30 – Conferința NAC #2 și Artist talk #2 – Artiști români și internaționali discută despre rolul cercetării artistice în transformarea comunităților.
Evenimentele au loc în sala de spectacol a Muzeului Național Tehnic „Dimitrie Leonida”, pe tot parcursul lunii. Expoziția găzduiește workshop-uri, performance-uri și activități educative pentru copii. Program poate fi consultat pe neoartconnect.ro. Accesul este liber.
Neo Art Connect este organizat de Galeria Galateca și Asociația Culturală Neo Art România.
Foto: lucrare de Alexandru Papuc; Antonia Budeanu