Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Nicolae Grigorescu – Pictor al ethosului românesc”: Mai mult de 120 de lucrări, veșminte țărănești și fotografii
grigorescu, mnar, curatorial.ro

„Nicolae Grigorescu – Pictor al ethosului românesc”: Mai mult de 120 de lucrări, veșminte țărănești și fotografii

Expoziția „Nicolae Grigorescu – Pictor al ethosului românesc” va fi vernisată la Muzeul Național de Artă al României pe 15 mai, când se împlinesc 185 de ani de la nașterea artistului, și va putea fi vizitată până în ziua de 17 septembrie 2023.

Mai mult de 120 de lucrări de pictură din colecția MNAR sunt incluse în expoziție, multe dintre acestea, de mari dimensiuni, fiind expuse foarte rar sau prezentate acum pentru prima dată publicului în urma restaurării la care au fost supuse. Acestor lucrări li se adaugă din colecția Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” veșminte țărănești și obiecte cu caracter decorativ, precum și 83 de fotografii realizate în timpul cercetărilor realizate între 1925-1936 de echipa profesorului Dimitrie Gusti în localități rurale din România.

La 185 de ani de la nașterea lui Nicolae Grigorescu, evaluarea moștenirii sale artistice s-a oprit la lucrările ce pot fi asociate exprimării unui ethos național pe care atât contemporanii pictorului, cât și generațiile care au urmat l-au sesizat și apreciat. De aceea lucrările lui sunt acompaniate de o selecție de citate din scrierile ce privesc opera sa pe întreg parcursul secolului XX, de la Nicolae Iorga la Andrei Pleșu. Dincolo de acest demers unificator, rolul expoziției noastre este și acela de a focaliza atenția publicului asupra valorii artistice a lucrărilor sale, care poartă amprenta talentului său.

Activități conexe expoziției

„Deși i s-a reproșat uneori faptul că nu a pictat decât partea frumoasă a vieții la țară, din care orice trimitere la problemele sociale lipsește, opțiunea lui Grigorescu are legătură cu identificarea unor teme în care conaționalii au regăsit esența unui spirit național, cuprins în redarea naturii generoase a acestei țări, a frumuseții portului țărănesc și a scenelor câmpenești cu rezonanțe în conștiința colectivă a poporului român”, consideră dr. Călin Stegerean, directorul general al MNAR.

Expoziția a fost realizată de un colectiv al MNAR compus din dr. Călin Stegerean, director general, curator-coordonator, Alina Petrescu șef de secție Artă Românească Modernă, Miruna Moraru, muzeograf, și Monica Croitoru-Tonciu, muzeograf. Restaurare: Ioan Sfrijan, șef de secție, Sorina Gheorghiță, Jean Adrian Corduban, Crenguța Corduban, Horațiu Costin, Rareș Pătrașcu, Silvia Luca, Violeta Pintilie. Conservatori: Costina Anghel, Paula Luca, Victoria Oancea, Cătălina Negoiță.

Din partea Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” au colaborat conf. dr. Paula Popoiu, manager, dr. Georgiana Onoiu, șef secție Tezaurizare patrimoniu cultural, dr. Aurelia Tudor, cercetător științific, colectivul secției Tezaurizare patrimoniu cultural, colectivul Biroului Arhivă Documentară, colectivul Laboratorului de Conservare-Restaurare.

Pe parcursul expoziției vor fi organizate activități educative pentru copii, ghidaje și conferințe. Un program special intitulat „Turul directorilor” va include o serie de prelegeri realizate în expoziție de directorii unor instituții de cultură prestigioase.

Foto: cadru sala dedicată operelor lui Nicolae Grigorescu în MNAR (c) curatorial.ro