Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Noaptea Muzeelor la Sate – proiect nou al Rețelei Naționale a Muzeelor din România
rnmr

Noaptea Muzeelor la Sate – proiect nou al Rețelei Naționale a Muzeelor din România

Consiliul Director al Rețelei Naționale a Muzeelor din România a aprobat un nou proiect intern, numit „Noaptea Muzeelor la Sate” sau „Nocturna Rurală”, a anunțat directorul organizației, Dragoș Neamu.

Prima ediție va avea loc în anul 2023, cel mai probabil în luna septembrie, a spus el, și se va adresa exclusiv muzeelor, colecțiilor și caselor memoriale localizate în comune și sate din România, unele aflate în subordinea unor instituții publice (complexe muzeale, muzee județene etc.) și altele provenite din mediul privat sau non-guvernamental.

Ediția va fi derulată în parteneriat cu organizații active în valorificarea patrimoniului cultural rural, care au dezvoltat proiecte în beneficiul muzeelor de la sate.

Apel pentru participare

Neamu a expus că, în principiu, desfășurătorul evenimentului va păstra logica de promovare și de reprezentare pe care RNMR o practică cu ocazia Nopții Muzeelor. „Muzeele membre ale RNMR și nu numai care dețin case memoriale sau muzee în zonele rurale sunt rugate să participe cu toate aceste entități muzeale la prima ediție pentru a asigura succesul proiectului încă din faza de debut. Nu există restricții pentru aceste muzee de a participa și la ediția clasică a Nopții Muzeelor din luna mai”, a completat el.

„Ideea acestui proiect este de a dinamiza și de a valorifica colecțiile muzeelor din mediul rural și de a le face cunoscute mult mai bine publicului larg. De asemenea, urmărim crearea unor obișnuințe culturale care să contribuie la creșterea gradului de atractivitate turistică a mediului urban. Sunt multe asemenea entități muzeale active în lumea comunelor și a satelor din România despre care, din păcate, nu a auzit nimeni”, a conchis Dragoș Neamu.

Anul acesta, cea de-a 18-a ediție Noaptea Europeană a Muzeelor a avut loc pe 14 mai, în 260 de spații și medii muzeale și culturale din peste 90 de localități (orașe, comune, sate), care au acoperit geografic 39 de județe, și a înregistrat peste 100.000 de vizitatori.