Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Noi expoziții la MNAC – De la avangarda suprematistă la grafica de propagandă
mnac, muzeul național de artă contemporană 2024 2025

Noi expoziții la MNAC – De la avangarda suprematistă la grafica de propagandă

Noul sezon expozițional primăvară-vară de la Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) București este deschis în 14 mai, între orele 19:00 și 22:00.

Expozițiile reunesc perspective istorice și contemporane – de la avangarda suprematistă la grafica de propagandă, incluzând o incursiune amplă în arta croată postbelică și noi direcții ale scenei de artă locale.

La parterul muzeului și în Sala de Marmură continuă expoziția „Răsucirea. Triumful Provinciei, amurgul imperiilor”, curatoriată de Călin Dan împreună cu Celia Ghyka. Liant esențial pentru comunicarea morfologică și simbolică dintre cultura materială și cea spirituală, motivul alegoric al răsucirii este ilustrat printr-un ansamblu neconvențional de arheologie, arte decorative, îmbrăcăminte, produse etnografice și produse industriale de masă, puse în dialog cu lucrări de artă contemporană din colecția Muzeului Național de Artă Contemporană și din colecții private.

La primul etaj al muzeului, rămâne deschisă „Linii paralele. Avataruri ale modernității în Croația 1949 – 1998”, inaugurată anul trecut. Organizată în colaborare cu Muzeul Național de Artă Modernă (NMMU) din Zagreb și curatoriată de Branko Franceschi, această amplă expoziție, cu o relevanță particulară pentru înțelegerea modernităților alternative dezvoltate în Europa de Est în timpul regimurilor socialiste, reunește 188 de lucrări care trasează evoluția artei croate postbelice.

Epoca de aur și Cubo-futurismul

La etajul al doilea, în interiorul proiectului multi-disciplinar „Leviathan. În măruntaiele colecției”, este realizată o expunere temporară dedicată fenomenului graficii de propagandă, ce reunește o selecție de proiecte și de machete de afișe din Colecția MNAC, majoritatea din perioada anilor ’80, sub titlul „Epoca de aur”.

Etajele trei și patru găzduiesc „Apocalipsis cum figuris”, o expoziție personală Valentin Scărlătescu, prezentând universul unui artist format în spiritul expresionist – spiritualist al generației care s-a afirmat în anii ’80, pictor al cărui parcurs între România și Franța a generat o artă încărcată de simboluri mistice.

Surpriza acestui sezon este o expoziție găzduită în Sala Auditorium care reunește opere semnate de Kazimir Malevich din perioada 1912–1916. Lucrările marchează tranziția de la cubo-futurism la începuturile suprematismului – mișcare fondată de Malevich – și reflectă căutarea unui nou limbaj vizual abstract, ce avea să influențeze profund evoluția artei moderne în secolul XX. Expoziția oferă și o perspectivă inedită asupra influenței pe care a avut-o suprematismul în peisajul artistic românesc, prin prezentarea unor lucrări din colecția MNAC.

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.