Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Noi expoziții UAP în săptămâna 28 august – 3 septembrie
saloanele moldovei 2023

Noi expoziții UAP în săptămâna 28 august – 3 septembrie

Cele mai noi expoziții ale Uniunii Artiștilor Plastici din România au în centru diverse medii de creație, de la pictură la ceramică și textile, și pot fi vizitate în patru orașe din țară și în Chișinău.

Pe 28 august, la ora 16:00, în holul Primăriei Pitești va avea loc vernisajul ediției a opta a Taberei Naționale de Creație Plastică. Evenimentul a debutat pe 23 august și au participat artiștii Ammar Alnahhas, Nicoleta Cărare, Carmen Chițan, Nicolae Ispas, Gheorghe Mosorescu și Sorin Dumitrescu Mihăești. Curator este Daniel Preduț.

În aceeași zi, la ora 18:00, va fi deschisă la Galeria „Nicolae Mantu” din Galați, expoziția „Cristian Radu – 40”. Artist invitat este Traian Tsamuris. Lucrările se vor afla pe simeze până pe 18 septembrie.

Pe 29 august, la ora 17:00, debutează la Casa Oamenilor de Știință din cadrul Academiei Române (Calea Rahovei nr. 176) un nou episod din seria evenimentelor artistice desfășurate în sălile Galeriilor de artă ale Academiei Române în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România: expoziția „Formă. Textură. Culoare”, organizată de Filiala Arte Decorative București. Evenimentul reunește 52 de artiști a căror exprimare acoperă tehnici diverse, de la ceramică, la broderie, arte textile, sticlă și metal și oferă publicului o imagine cât mai comprehensivă a scenei artistice românești. Parcursul stilistic al creațiilor din această expoziție – deschisă până pe 29 septembrie – pornește de la figurativ și ajunge la abstract.

Expoziția-concurs „Saloanele Moldovei”, la Chișinău

Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși” din Chișinău va găzdui începând cu 31 august, de la ora 16:00, cea de-a 33-a ediție a expoziției-concurs de artă plastică contemporană „Saloanele Moldovei”. Este una dintre cele mai longevive și simbolice manifestări artistice rezultante din colaborarea dintre Republica Moldova și România. În acest an, în urma unei jurizări, au fost acceptați să expună 226 de artiști din cele două țări, iar cele 9 premii, oferite de instituții de cultură din România și Republica Moldova, au fost obținute de: Vasile Rață, Vasile Sîtari, Florentina Carmen Chițcan, Eugen Strepu, Tudor Zbârnea, Ilie Boca, Oleg Cojocari, Liviu Nedelcu și Diana Rozalia Tăicuțu. Expoziția, deschisă la Chișinău până pe 17 septembrie, va putea fi admirată și la Bacău, începând cu 18 octombrie.

Pe 1 septembrie, Galeria Artoteca din București găzduiește, de la ora 19:00, vernisajul expoziției „Jurnal de introspecție VII”. Expun artistele Mirela Trăistaru și Dorothea Fleiss. Curatoare este Carmen Olteanu. Lucrările vor putea fi vizionate până pe 20 septembrie.

Începutul lunii septembrie înseamnă și continuarea proiectului „Citadele culturale”, care îmbină muzica și arta plastică. Cel de-al 23-lea județ în care e prezentat acest concept este Sibiu. Protagoniști sunt unul dintre cei mai valoroși artiști plastici contemporani – Ioan Tămâian și unul dintre cei mai interesanți chitariști români – Tudor Niculescu Mizil. Primul spectacol din turneu va avea loc pe 2 septembrie, la ora 15:00, la Casa de Cultură din Arpașu de Jos, localitate care sărbătorește împlinirea a 800 de ani de atestare documentară, fiind consemnată în actul Rivulum qui dicitur Arpas.