Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Noi tehnologii folosite în laboratorul Muzeului Național de Artă Timișoara
laboratorul de restaurare mnart

Noi tehnologii folosite în laboratorul Muzeului Național de Artă Timișoara

Echipa laboratorului de restaurare al Muzeului Național de Artă Timișoara prezintă publicului un demers inedit, workshopul „Multispectral Baroc”, parte din proiectul „Baroc Reloaded by MNArT”, sprijinit prin programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023.

Proiectul aduce în prim plan perspectivele interdisciplinare dintre artele vizuale și științele exacte, puse în valoare prin noile tehnologii în laboratorul de restaurare vizitabil al MNArT și în locuri surpriză din muzeu, în raport cu opere selecționate din colecțiile muzeale.

Etapa „Multispectral Baroc” se va desfășura zilnic, în perioada 20 – 24 noiembrie 2023, în intervalele 09:00 – 11:00 și 14:00 – 16:00, cu scopul de a coagula în jurul inițiativei școli din municipiu și județ, elevi și studenți, tineri cercetători, dar și oameni preocupați de activitatea din culisele muzeului. Înscrierile se pot face online.

Participanții vor lucra sub coordonarea experților muzeului la prospectarea patrimoniului prin mijloace tehnologice de excepție, cu dispozitive de imagistică multispectrală și vor primi un certificat de MNArT-BYMS (MNArT-Baroque Young Museum Scholar).

Participanții cu vârste cuprinse între 13 și 19 ani sunt invitați să descopere alături de specialiștii muzeului detalii inedite, colorate, micro-cadre, straturi și sub-straturi ale picturilor baroce de secol XVII – XVIII din patrimoniul Muzeului Național de Artă Timișoara, acolo unde fizica, chimia, literatura și pictura se întrepătrund.